Befolyásolja-e az elhízás szülés alatt a magzati szívműködést?

2

Az anya túlsúlyának számos egészségügyi kockázata van. Az elhízás egyaránt kihat a fogamzásra, a szülésre és a baba egészségére. A Pécsi Tudományegyetemen a direkt magzati monitorizálást használva hasonlították össze szülés alatt a magzati EKG-t normál súlyú és kórosan elhízott kismamák esetében. A kutatás eredményeit Dr. Farkas Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa osztotta meg a Pannondoktorral. 

Az elhízást napjainkban járványként említik. Ön szerint is ilyen súlyos a helyzet?

Igen. A kóros elhízás, vagy obezitás egy világméretű járvány. 2009-ben a WHO kiemelte az obezitást a független rizikófaktorok csoportjából és átsorolta különálló betegség kategóriába. Az Egyesült Államokba a lakosság kétharmada túlsúlyos (65%) és 34.9 %-a kórosan elhízott. A helyzet az Európai Unióban sem jobb, itt a lakosság 50%-a túlsúlyos és országoktól függően 10-30%-a kórosan elhízott. Magyarországon a nők 30%-a kórosan elhízott.

Hol kezdődik a túlsúly?

A kóros elhízás megállapítására a testtömeg indexet (BMI) alkalmazzuk, amely során a kilogrammban megadott testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. A kutatásunk során a vizsgált obez csoportba esett az, akinek szüléskor megállapított BMI-je 30 kg/m2-nél magasabb volt.

Egy amerikai ajánlás szerint az elhízott nőknek a terhesség alatt meglepően kevés, legfeljebb 5-9 kilogramm testsúlygyarapodást javasolnak az orvosok. A kutatásuk során milyen értékeket mértek?

A testtömeg az elhízott csoportban az átlagosan 81.75 kg-ról 96.76 kg-ra növekedett, míg a BMI 29.98 kg/m2-rol 35.61 kg/m2-ra változott. Összehasonlítva a nem elhízott kontroll csoport eredményeivel a testtömeg átlagosan 59.31 kg-ról 72.19 kg-ra nőtt és a BMI pedig 21.75 kg/m2-ról 26.50 kg/m2-ra változott.

Gyakrabban szorultak szülést elősegítő beavatkozásra, császármetszésre a túlsúllyal küzdő kismamák?

Tény, hogy az elhízott terhesek nagyobb szülés alatti kockázatnak vannak kitéve a gyakoribb császármetszést illetően. Korábbi kutatások eredményeivel összehasonlítva azt találtunk, hogy a császármetszések aránya szignifikánsan alacsonyabb volt a vizsgált alacsony kockázatú obez populációban, holott más szerzők szerint a felhalmozódott zsírszövetben lezajló biokémiai változások gyengébb kontrakciókhoz és a szülés elakadásához vezethetnek. Munkacsoportunknak a fenti állításokat a tágulási szak megnyúlásának vonatkozásában sikerült demonstrálnia és megerősítenie. Az elhízott csoportban jelentősen alacsonyabb volt a császármetszések aránya (75-89 %). Gátmetszést az obez betegek 86%-aban végeztünk, amelyek 20%-ban szimultán gátsérülés is történt. Ugyanakkor az epiziotómia incidenciája (gátmetszés) a nem elhízott szülőnők esetében 75% volt, amely esetek 9.3%-ban kísérte egyidejű gátsérülés a beavatkozást.

A szülés alatti magzati szívfrekvencia-ellenőrzés milyen hasznos adatokkal segítette az Önök munkáját?

Ismert, hogy a magzati szívműködés során is hasonló elektrosztatikus jelenségek játszódnak le, mint egy felnőtt szívciklus során. A szisztolé (A szívizom összehúzódása) és a diasztolé (a szívműködés elernyedési szakasza) során elektromos potenciálkülönbség, azaz membránpotenciál mérhető függetlenül az az anyai elektromos jelektől. Minden szívütés egy fEKG komplexet képez. Abban az esetben azonban, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oxigén a magzat, védelmi mechanizmusait igénybe véve, stressz hormonokat fog felszabadítani és anaerob metabolizmusra vált át, hogy fenntartsa a szívizom munkaterhelését. Bizonyította vált, hogy a jelenség egyenes összefüggésben áll a magzati hypoxia (oxigénhiányos állapot) kialakulásával és még azelőtt kialakul, hogy a neurológiai károsodás létrejönne.

Milyen módszerrel nyertek információkat a magzat méhen belüli állapotáról?

Vizsgálataink során a STAN® módszert alkalmaztuk, melynek segítségével a neurológiai károsodás kialakulása előtt észlelhető a méhen belüli veszély állapot. Klinikánkon 2012 decembere óta rendelkezésre áll ez a diagnosztikus módszer (STAN®- Neoventa Medical, Svédország), mely a világ 50 országában elérhető (köztük az Egyesült Államokban 2006 óta FDA jóváhagyással). Segítségével egzakt információt nyerhetünk a magzat méhen belüli oxygenizáltsági állapotáról. A módszer a magzati EKG ST szakaszának analízisére épül fejbőrelektród alkalmazásával. Alkalmazása során spirális elektródot rögzítenek a magzati fejbőrre és egy referencia elektródot az anyai comb belfelszínére. Az észlelés folyamatos és szimultán fájásregisztrálás, illetve szívfrekvencia észlelés is kíséri.

Kutatásuk során bizonyítást nyert, hogy az elhízás negatív hatással bírhat a magzati keringésre?

Eredeti célkitűzésünk tekintetében, miszerint a terhesség és a kóros elhízás által megterhelt anyai keringés negatív hatással bírhat a magzati keringésre, nem sikerült szignifikáns különbségeket feltárnunk a fent vázolt módszerekkel. Ennek egyik lehetséges magyarázata abban lehet, miszerint az elhízott betegek a perifériás zsírszövete endokrin szervként viselkedve ösztrogént termel, amelynek a szív és érrendszert védő szerepe régóta ismert. Minden újszülött jó általános állapotban született. A magzati sav-bázis egyensúly megállapítása érdekében a szülést követően a lefogott köldökzsinór artériából és vénából vérmintát vettünk, amit vérgáz analizátorral megmértünk. Minden esetben sikerült kizárni a metabolikus acidózist (vér anyagcserezavar).  Annak igazolásához viszont, hogy az elhízás a szülés alatt nem befolyásolja negatívan az magzati EKG-t további, nagyobb esetszámú kutatásra lenne szükség.

Végezetül engedjen meg egy személyes kérdést. Az Ön orvosi munkáját segíti a modern technika, de mennyire tartja fontosnak az elhízás elleni prevenciót a betegségek megelőzésében, korai felismerésében?

Rendkívül fontosnak tartom. Ezért javaslom minden leendő kismamának, hogy még a tervezett fogamzás előtt érje el a normál testsúlyt. Kiegyensúlyozott étrend bevezetésével, a rossz táplálkozási szokások megváltoztatásával és mozgással a testsúlykontroll hatékonyan javítható. Ám fontos megjegyeznem, hogy a túlzott soványság is problémát jelenthet, főként a családtervezés időszakában. A kórosan sovány hölgyeknél hormonális működési zavar alakul ki mely akadályozhatja a teherbeesést. Azt kell szem előtt tartani, hogy a kisbabáért megéri minden fáradozás.

Köszönöm a beszélgetést. További jó munkát kívánok Önnek.

Én is köszönöm.

 

 

 

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com