Rio 2016 – Védőoltások és megelőzés

3

A riói olimpiára látogatóknak érdemes utánanézni és beadatni a megfelelő védőoltásokat, illetve a fontos a palackozott víz és a megbízható forrásból származó élelmiszer fogyasztása. A zikavírus miatt – a várandós anyákat kivéve – senkinek, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói olimpiáról.

Brazíliában több súlyos betegség, így a sárgaláz, vagy a Dengue-láz is előfordul, utóbbit ugyanaz a szúnyog terjeszti, mint a Zika-vírust, viszont a megbetegedésre egy az ötszázezerhez az esély, a többi súlyos betegség ellen pedig van védőoltás. A zikavírus fertőzés reális kockázatot jelent, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okozhat a várandósság idején megfertőződött nők magzatainál. A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, továbbá hosszú ujjú ruha viselését. Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli.

A Zika-vírus elleni oltás még nem készült el, mert a folyamat hosszadalmas. A védekezés azért is rendkívül fontos mert a kórokozó ondóban hónapokig életképes.

A zikavírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom esetén. Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni.

Megosztás