Biztonságos és kiváló édesítőszer – A sztívia

5

A sztíviakivonatokban található egyes vegyületeket összefüggésbe hoztak bizonyos rákos megbetegedésekkel, valamint férfiaknál előforduló termékenységi problémákkal. Valóban, egyes komponenseket mutagén hatásúnak találtak, ám ezek in vitro vizsgálatok voltak (azt pedig már sokszor igazolták, hogy ami lombikban mutagén, az élő szervezetben gyakran nem az) – olvasható a Ködpiszkáló blog bejegyzésében.

Az USA-ban 1991-ben betiltották a forgalmazását, ezt többen nehezményezték, mivel a konkurencia lobbiját vélték a háttérben felfedezni. 1994-ben engedélyezték újra, de csak étrend-kiegészítőként, és nem élelmiszer-alapanyagként. Ugyan újabb kutatások szerint nincs káros hatással a tartós fogyasztás, de a furcsa helyzet a mai napig tart: a sztívia leveleket és a nyers kivonatokat nem lehet forgalmazni az USA-ban. Ellenben azok az édesítőszerek, amelyeknek a sztívia-kivonatok fő összetevője, a rebaudiozid A az egyik komponense, forgalmazhatóak (különös módon ez az egyik alkotórész, amit mutagénnek találtak). Az EU-ban sem lehetett mindig kapni, 1999-ben, hasonló indokok miatt korlátozták a forgalmazását, ezt 2011-ben feloldották.

Ám nem csupán negatív hatásokat tulajdonítottak a sztíviának.

A teljes tartalmat a kodpiszkalo.blog.hu-n olvashatja.

Megosztás