Tömegesen igyekeztek még iskolakezdés előtt megszülni gyermeküket kínai nők

0

Megrohamozták a kórházakat a várandós kínai nők, hogy császármetszéssel még szeptember elseje előtt világra hozzák csemetéjüket, nehogy évvesztes legyen majd az iskolában – számoltak be róla a dél-kínai lapok.

Augusztus utolsó hetében nagyüzem volt a szülészeteken, mivel a kínai jogszabályok szerint a hatodik születésnapjukat szeptember elsején vagy az után ünneplő gyermekek csak a rákövetkező évben iratkozhatnak be az iskolába. Ez pedig a világ legnépesebb országában, ahol minden területen éles a verseny, sok szülő számára elfogadhatatlan.

A déli Sencsen város kórházainak szülészetein különösen nagy volt a tumultus a „hajrában”, augusztus utolsó hétvégéjén. Az intézmények kénytelenek voltak extra ágyakat elhelyezni, ám így is voltak, akik a folyosóra szorultak. Az egyik szakkórházból szombaton és vasárnap körülbelül száz-száz császármetszést jelentettek, hatvan százalékkal többet, mint egy átlagos napon.

Egy másik sencseni kórház főorvosa szerint már júliusban napi 16-17 anya szülte meg gyermekét náluk és nagyjából 45 százalékuk választotta a császármetszést. Augusztus utolsó hetében 60 százalékkal megugrott császáros szülések száma. Olyanok is voltak, akik idő előtt, 37 hetes korban lévő magzatjukat szerették volna a világra hozni sebészeti beavatkozással.

A hétvégi helyzetet ábrázoló riportok, amelyekből a hongkongi South China Morning Post című lap közölt összefoglalót, csatatérhez hasonlították a szülőszobákat.

Hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt úgy vélik, Kínában évek óta egyébként is túlságosan magas, 50 százalék körüli a császármetszéses szülések száma. A növekvő tendencia az 1990-es évek óta figyelhető meg, azt megelőzően ezek aránya 10 százalék alatt volt.

Egy magyarázat szerint szerepet játszhat ebben az egészségügyi intézmények túlterheltsége, a megfelelő szakmai háttér hiánya. Másfelől a szülő nők részéről is nagy a nyomás: közkeletű vélekedés szerint a császáros szülés biztonságosabb és a hagyományosnál kevésbé fájdalmas.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com