Az Év Gyógynövénye 2014-ben – Az orvosi citromfű

11

A Magyar Gyógyszerészeti Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban egy új kezdeményezést indított útjára azzal a céllal, hogy a lakosság megbízható információkhoz jusson a gyógynövények szakszerű alkalmazását illetően, továbbá az egészség megőrzésében, a betegségek kezelésében és gyógyításában jó minőségű termékhez is hozzájuthasson. 2013-ban az év gyógynövényének a máriatövist választották.

2014-ben az Év Gyógynövénye az orvosi citromfű lett. A citromfűnek ellenjavallata, gyógyszerkölcsönhatása nem ismert, nagyon biztonságosan alkalmazható, modern gyógynövény.

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis) hazánkban is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét a friss, citromra emlékeztető illata miatt kapta. A népi gyógyászat több mint 2000 éve sokféle célra használja. A rendkívül sokoldalúan felhasználható citromfüvet görcsoldó, idegnyugtató, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás és herpesz kezelésére is alkalmazzák.

A citromfüvet belsőleg alkalmazhatjuk nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére. A citromfűből készült forrázat adagja 1,5-4,5 g, szükség szerint naponta több alkalommal. Herpesz esetén naponta 2-4 alkalommal, citromfűkivonatot tartalmazó készítménnyel ajánlott a beteg területet bekenni.

Az orvosi citromfüvet még bimbós állapotban gyűjtik be, levelét vagy föld feletti részét használják. A gyógyászatban számos gyógyszer, étrend-kiegészítő alapanyaga, de gyakran használják élelmiszerek ízesítésére kellemes íze és illata miatt. A citromfű illatú kozmetikumok, habár a termékek nevén a citromfű név szerepel, általában a hasonló illatú citronella (Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák.

A citromfű nyugtató hatását valószínűleg vízoldékony vegyületein keresztül fejti ki. Föld feletti részének viszonylag kevés az illóolaj koncentrációja (0,05-0,03%), de az illóolajon kívül tartalmaz még flavonoidokat, hidroxifahéjsav-származékokat (kávésav, rozmaringsav, klorogénsav) és triterpéneket.

A citromfű illóolajának, egyes főbb alkotóelemeinek és cserzőanyagainak antibakteriális hatását vizsgálatok igazolták. Alkoholos kivonata in vitro tesztelés során több kórokozóval, többek között a Newcastle-, az influenza-, és a Herpex simplexvírussal szemben antivirális hatást mutatott.

Megosztás