A megelőzés szintjei

4

Hosszú évtizedeken keresztül az egészségügyi ellátás jellemzője a gyógyítás és nem a megelőzés volt. A demográfiai mutatók, és az egészségügyi ellátás költségeinek emelkedése életre hívta a prevenció hangsúlyozását. A prevenció fontosságát és pénzügyi hasznosságát az egészségügyi szakemberek sem vitatják, hiszen a jelenlegi reaktív orvoslás nem kifizetődő. A világon évente 850 millió dollárt költünk gyógyszerekre, ebből 370 milliárdot hatástalanokra.

A prevenció szintjei:

Az elsődleges megelőzés (primer prevenció) célja a betegség kialakulásának megakadályozása. Módszerében az oktatás, a nevelés, a felvilágosítás, az egészségi ismereteket terjesztő programok, az önvizsgálatra való felhívás, védőoltások, a helyes táplálkozásra és a testedzésre való aktivizálás áll.

A másodlagos megelőzésnél (szekunder prevenció) a szűrővizsgálatok lehetőséget adnak a betegségek korai stádiumban való felismerésében, az egyes rizikófaktorok csökkentésében.

A harmadlagos megelőzés (tercier prevenció), a felépülésre, a szövődmények megelőzésére és a rehabilitáció erősítésére irányul úgy, hogy az egyén életműködései a lehető legkedvezőbb szintet érhessék el. Összességében a gondozást jelenti.

Hazánkban 10 évre szóló, 2010-ben indult, 125 helyszínt érintve és minden korosztály számára meghirdetett átfogó egészségvédelmi szűrőprogrammal igyekeznek a prevencióra felhívni a figyelmet.

Megosztás

4 hozzászólás

Írjon választ!