Szívproblémák – gondok a terápiahűséggel

4

A gyógyszerszedés megbízhatósága nagyrészt attól függ, hogy az orvos milyen mértékben hangsúlyozza az időben történő gyógyszerbevétel jelentőségét a betegség megelőzése, illetve romlásának fokozódása szempontjából.

Az utóbbi években több olyan felmérés készült, mely szívgyógyászati problémákkal szenvedő betegek gyógyszerszedését vizsgálta. A vizsgálati eredmények legtöbbször azt a meghökkentő eredményt hozták, hogy a betegek egy része elhagyja a tabletták szedését.

Egy amerikai kutatás szívinfarktus után hazaengedett betegek koleszterincsökkentő tablettáinak szedését követte nyomon. A vizsgálatban 13 ezer beteg vett részt, akik közül több mint 9400 betegnél valamilyen beavatkozás (koszorúér-áthidaló műtét, koszorúér-tágítás vagy sztent beültetése) történt, a többi betegnél elegendő volt a gyógyszeres kezelés, melyben koleszterincsökkentő, véralvadásgátló, vagy szívműködést-, illetve vérnyomást csökkentő készítmény szerepelt. A beavatkozás után a betegek egyharmada elhagyta a gyógyszerek szedését, úgy képzelhették, hogy a műtét vagy a szívkatéteres beavatkozás után nincs szükség tovább szedni a tablettákat. A csak gyógyszerrel kezeltek 79 százaléka azonban mindig pontosan bevette a gyógyszereit.

A Maryland Egyetem kutatói szívrohamon átesett betegek gyógyszerszedését a kórházi elbocsátástól számított 33 hónapon át követték. Négy fő szívgyógyszer típust vizsgáltak meg: a sztatinokat, az ACE gátlókat, a béta-blokkolókat és a vérhígító clopidogrelt. A tudóscsoport vizsgálati eredményei szerint ezeknek a gyógyszereknek a rendszeres és pontos adagolása hosszú távon szinte egyáltalán nem volt jellemző.

Brit szakemberek húsz korábbi vizsgálat eredményeit összegezve állapították meg, hogy évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem szedi rendesen a szükséges gyógyszereket.

A szívrohamon átesetteknél három fő területre összpontosítanak, a gyógyszerszedésre, az életmódbeli változtatásokra és a stressz megfelelő kezelésére. Az orvosok egyöntetű véleménye szerint, ha rá tudnák venni az időseket, hogy az előírás szerint szedjék a gyógyszereiket, sokkal nagyobb lenne a túlélés esélye.

A hypertoniás betegek fele a felírt gyógyszereknél kevesebbet szed, vagy egyáltalán nem szedi, vagy ki sem váltja a gyógyszereit. A magasvérnyomás-betegségnél a vérnyomás egészséges napi ritmusa miatt fontos, hogy minden nap azonos időpontban történjen a gyógyszer bevétele. A gyógyszeres kezelés hirtelen abbahagyása a vérnyomás ugrásszerű emelkedéséhez vezethet, a terápia újrakezdése kóros vérnyomás-ingadozással járhat, súlyos szövődményeket is eredményezve.

 A mind gyorsabban emelkedő gyógyszerárak szerepet játszanak abban, hogy a betegek sokszor nem követik a terápiát. Az idős, egyszerre legtöbbször többféle gyógyszert is szedő betegek nem tudják kifizetni a receptre felírt valamennyi készítményt.

Megosztás

4 hozzászólás

Írjon választ!