Gondolatvezérelt robotruha mozgáskorlátozottaknak

1

Hogy az exoszkeletonok a jövőben kiemelt figyelmet kapnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdőrúgását a tervek szerint egy deréktól lebénult, tolószékbe kényszerült fiatal fogja elvégezni.

A mechanikus külső váz, az úgynevezett exoszkeleton egy olyan hordozható eszköz, melyet az agyunk vezérel. A közvetlenül az agyhoz kapcsolódó eszköz az agy hullámai által stimulálva lehetővé teszi bizonyos mozgásfunkciók megvalósulását.

Évtizedek óta folynak katonai és orvosi kutatások az agykontroll által irányított eszközök működtetésével kapcsolatban. Ezek az agy-gép számítógépek közvetlen kapcsolatot próbálnak teremteni az agyunk és egy külső gép, például számítógép vagy egy művégtag között. Az orvosi fejlesztések eddig leginkább a mozgáskorlátozottak, gerincvelő- és agykárosult személyek, balesetet szenvedők sérültjeinek rehabilitálásáért folytak.

A labdarúgó-világbajnokság megható kezdőrúgása a Walk Again Project-re, a paralízis ellen folytatott harcra hívja fel a figyelmünket. A betegségben szenvedők részleges bénulással küzdenek, akiknél az agy és a végtagok között megszakadt a kapcsolat, ám agyuknak a végtag mozgásáért felelős része általában érintetlen maradt. A világ legfejlettebb exoszkeletonja a test alsó felét támogatja majd a fejbőrön vagy magában az agyban elhelyezett elektródákon keresztül, a számos szenzor pedig a járás természetes érzetéért lesz felelős.

Megosztás

1 hozzászólás

Írjon választ!