Csak egy lépés és teljes egészében megújul a pécsi klinikai központ

26

A hét elején ünnepélyes keretek között átadták a jelenleg is mintegy 15 milliárd forintos korszerűsítés alatt álló pécsi 400 ágyas klinika újabb modernizált épületrészeit. A Nukleáris Medicina Intézet és Radiológiai Klinika épületrész egy évvel ezelőtti átadása után ezúttal az egészségügyi intézmény felújított A és C szárnyának, valamint az újonnan kialakított sürgősségi betegellátó osztálynak a hivatalos birtokba adása történt meg.

A pécsi 400 ágyas klinika mintegy 15 milliárd forintos, európai uniós és állami támogatásból megvalósuló rekonstrukciója az intézmény 27 ezer négyzetméterén folyik 2012 ősze óta, s várhatóan az idei harmadik negyedévben a B szárny modernizálásával ér véget.

A kedden átadott épületegységekben működnek a Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezek szakrendelései.

Átadták továbbá a sürgősségi betegellátó osztályt (SBO), amely az épületegyüttes keleti és északi, azaz a B és C épületszárnyai között található.

A Sürgősségi Betegellátó igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, mely egyes esetekben létfontosságú lehet. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, melybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket. A becslések szerint az új Sürgősségin évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.

A komplexum átalakításakor kiemelt figyelmet fordítottak a funkcionalitásra. A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.

Országosan is egyedülálló a Belgyógyászati Klinika csontvelő-transzplantációs részlegének funkcionális kialakítása, amely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogatófolyosóval, telefonos kommunikációval biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal.

A fejlesztési beruházások várhatóan az ősszel fejeződnek be, melynek köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern komplexumban látják majd el a pécsi ”400 ágyasba” érkező betegeket.

Forrás: MTI, Pécsi Tudományegyetem

26 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com