Országos vastagbélszűrési program indul még az idén

0

A a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről döntött a Kormány. Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Az érintettek értesítést fognak kapni a vizsgálatról. A szűrőprogram megvalósításához idén 1,4 milliárd, 2025-ben pedig több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az összes rákos eset körülbelül 10 százalékát teszi ki, és a daganatos megbetegedésekkel összefüggő halálozások második vezető oka. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű.

A megbetegedés elsősorban az idősebbeket érinti, az esetek többsége 50 év felettieknél fordul elő. A vastag- és végbélrákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. Azonban a betegség még a daganat kialakulása előtt kiszűrhető, így megakadályozható hogy kialakuljon a tumor.

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Hazánkban a szűrés kétlépcsős módszertannal történik, melynek első lépcsője a székletbeli rejtett vér kimutatása. Ez egy teljesen fájdalommentes, otthoni mintavétellel kezdődik, majd a mintát laboratóriumban elemzik. A második lépcsője a nem-negatív székletvér-teszttel rendelkezők esetén végzendő kolonoszkópia.

A korai felismerés életet ment. Az érintettek értesítést fognak kapni és kérjük, hogy saját érdekükben minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

Forrás: OS / Belügyminisztérium

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com