Közös nyilatkozatot adtak ki az európai tudományos akadémiák

0

Európa jövője a biztos alapokon nyugvó, nyitott és szabad tudományon és oktatáson múlik – hívják fel a figyelmet közös nyilatkozatukban a 27 európai uniós tagállam tudományos akadémiái vagy annak megfelelő tudós testületei.

A nyilatkozat az aláírók szándéka szerint minden, az európai parlamenti választáson induló képviselőjelölthöz és tágabban értelmezve minden érdeklődőhöz szól, emlékeztetve a jelölteket arra, hogy az Európai Unió (EU) jövőjét tekintve kulcsszerepe van a tudománynak. A dokumentumot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) képviseletében Freund Tamás elnök írta alá.

A nyilatkozat abból indul ki, hogy a tudomány, az innováció, a tudásáramlás, a kutatási eredmények és ötletek szabad megosztása, valamint a kritikai gondolkodás alapvető fontosságú az egész EU szabadsága, ellenálló képessége és globális versenyképessége szempontjából.

A felsoroltak elősegítésére és támogatására viszont Európa-szerte stabil és a jelenleginél nagyobb arányú befektetések szükségesek a kutatásba és az oktatásba, valamint a döntéshozóknak őrködniük kell a kutatás szabadsága fölött – áll a nyilatkozatban.

„Létfontosságú megőrizni a tudományos kutatás nyitott és nemzetközi együttműködésre épülő jellegét. Nélkülözhetetlenek a tudomány és tudományos munka teljes skáláját érintő befektetések, és biztosítani kell, hogy a tudományos eredmények beépüljenek azokba a szakpolitikákba, amelyek a demokratikus társadalmak fő kihívásainak kezelésére hivatottak” – írják a dokumentumban, amelyben kiemelik, hogy a nemzetközi együttműködés, a tudás, a kutatók és a hallgatók szabad áramlása az EU legfőbb értéke, a felfedezések, ötletek megosztása pedig a tudományos-technológiai fejlődés egyik legfontosabb előfeltétele.

„A nyitott nemzetközi tudományos együttműködés fontos – az egyetemi-kutatói körökön túlmenően – a nemzetközi kapcsolatok szempontjából is. A döntéshozóknak tartózkodniuk kell attól, hogy ez elé akadályokat gördítsenek. Védeniük kell a tanszabadság, az akadémiai intézményi autonómia, valamint a személyek és információk nemzetközi szabad mozgásának elvét, miközben mindenkor biztonságos és fenntartható munkakörülményeket kell biztosítaniuk a kutatók és a hallgatók számára” – áll a nyilatkozatban.

Mint írják, a tudomány és a kutatás nemcsak a gazdaság és a jólét szempontjából lényeges, hanem a független kritikai gondolkodás és a reflexió szempontjából is, és ezek kulcsfontosságú értékek a színes és ellenálló demokráciák számára.

„Európa globális vezető szerepének biztosítása a tudomány és az innováció terén állandó beruházást igényel a kutatásba, az innovációba és az oktatásba. Ahhoz, hogy lépést tarthasson a világ más részeivel, az EU-nak és tagállamainak teljesíteniük kell azt a kölcsönösen elfogadott célkitűzést, hogy a GDP 3 százalékát évente kutatás-fejlesztésbe fektetik. Emellett az Európai Parlament döntő közreműködésével meg kell erősíteni az EU kutatási és innovációs keretprogramját, valamint az európai oktatás legmagasabb szintű minőségét” – hangsúlyozzák az alírók a dokumentumban, amely szerint az EU kutatási keretprogramja és az Európai Kutatási Térség révén az EP is „óriási felelősséget visel” a tudomány és az innováció ügyének előmozdításáért az EU-ban.

A nyilatkozatban felszólítják a tagállamokat és az EU intézményeit arra, hogy a tudományos eredményeket vegyék figyelembe és körültekintően használják fel a szakpolitikák kialakítása során. Mint írják, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a nemzetközi migráció, az élelmiszer-biztonság, az energetikai átállás olyan összetett és sürgető problémák, amelyeket nem lehet hatékonyan kezelni kutatások, valamint a tudomány, a politika, a civil társadalom és a gazdasági szereplők közötti bizalomteljes párbeszéd nélkül.

A nyilatkozat szerint az EP bizottsági és plenáris ülésein számos, a tudományt és a kutatást szűkebb vagy tágabb értelemben érintő téma szokott vita tárgya lenni. A testület legutóbb például egy biotechnológiai kérdésben hozott döntést: 2024. február elején a képviselők szűk többséggel enyhítettek a génmódosított haszonnövényekre vonatkozó uniós szabályrendszeren.

Aláírók (az országok ábécésorrendjében)

Heinz Faßmann, elnökOsztrák Tudományos Akadémia
Christoffel Waelkens, elnökBelgiumi Királyi Flamand Tudományos és Művészeti Akadémia
Michel Willem, elnökBelgiumi Királyi Tudományos, Irodalmi és Képzőművészeti Akadémia
Julian Revalski, elnökBolgár Tudományos Akadémia
Velimir Neidhardt, elnökHorvát Tudományos és Művészeti Akadémia
Andreas Demetriou, elnökCiprusi Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémia
Eva Zažímalová, elnökCseh Tudományos Akadémia
Marie Lousie Nosch, elnökDán Királyi Tudományos és Irodalmi Akadémia
Tarmo Soomere, elnökÉszt Tudományos Akadémia
Tuula Linna, elnökFinn Tudományos és Irodalmi Akadémia
Alain Fischer, elnökFrancia Tudományos Akadémia
Gerald H. Haug, elnökLeopoldina Német Természettudományos Akadémia
Stamatios Krimigis, elnökAthéni Akadémia
Freund Tamás, elnökMagyar Tudományos Akadémia
Patrick Guiry, elnökKirályi Ír Akadémia
Roberto Antonelli, elnökAccademia dei Lincei
Ivars Kalviņš, elnökLett Tudományos Akadémia
Jūras Banys, elnökLitván Tudományos Akadémia
Lucien Hoffmann, elnökLuxemburgi Nagyhercegi Intézet Természettudományok Osztálya
Alfred J. Vella, rektorMáltai Egyetem
Marileen Dogterom, elnökHolland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia
Marek Konarzewski, elnökLengyel Tudományos Akadémia
José Luís Cardoso, elnökLisszaboni Tudományos Akadémia
Ioan-Aurel Pop, elnökRomán Akadémia
Pavol Šajgalík, elnökSzlovák Tudományos Akadémia
Peter Štih, elnökSzlovén Tudományos és Művészeti Akadémia
Jesús María Sanz Serna, elnökSpanyol Királyi Fizikai és Természettudományi Akadémia
Birgitta Henriques Normark, elnökSvéd Királyi Tudományos Akadémia

 

A teljes dokumentum az MTA (mta.hu) honlapján olvasható.

Forrás: MTI / MTA

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com