Garantálja az állam a nagyatádi kórház megmaradását

2

A nagyatádi kórház megmaradására garanciát jelent, hogy egy öt évig tartó „elvetélt” privatizációs kísérlet után 2013-tól állami tulajdonba került – hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár. 

Zombor Gábor a kórház szakmai vezetésével folytatott megbeszélést követően azt mondta: jelentős korszerűsítés, mintegy kétmilliárd forint értékű fejlesztés lesz az intézményben.

Az, hogy állami tulajdonba került a kórház, együtt járt azzal, hogy 2012-2014 között 975 millió forintot fizetett ki az állam különböző jogcímeken, részben tartozások kiegyenlítésére, illetve utólagos béremelésekre, bérpótlékokra – idézte fel az államtitkár, majd arról beszélt, hogy az előzményeknél „örvendetesebb” a térség betegeinek, az orvosoknak, a nővéreknek, mindazoknak, akik kitartottak, hogy egy közel kétmilliárdos fejlesztés valósul meg ebben az kórházban.

„Ez az út jó” – mondta az államtitkár, hozzátéve: ha ezen az úton maradnak, akkor hosszú távon számíthatnak arra az itt dolgozók, hogy megfelelő munkahelyük lesz, Nagyatádnak pedig olyan kórháza, amely megfelelő színvonalon képes ellátni a térség közel 70 ezer lakosát.

Kitért arra is, hogy a kórház szakmai vezetése részéről felmerült, hogy Nagyatádon is legyen lehetőség CT (computer tomográf) vizsgálatokra. Mint mondta, amennyiben a feltételek adottak, akkor a térségi együttműködés keretében és a fejlesztések részeként szakmailag támogatná, hogy a sürgősségi ellátásban erre legyen lehetőség. Természetesen ennek van gazdasági vonatkozása is, ami további egyeztetést igényel – jegyezte meg Zombor Gábor.

A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) az eseményhez kapcsolódva közleményben üdvözölte, hogy a nagyatádi kórház visszakerült köztulajdonba. Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: „szakszervezetünk éveken keresztül küzdött azért, hogy ne privatizálják a Nagyatádi Kórházat”.

Cser Ágnes egyúttal arra a „sajnálatos tényre” is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi években a nagyatádi kórházhoz tartozó fürdő-részleget leválasztották, így az kikerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásból. Megítélése szerint ugyanis „a magyarországi egészségi állapot indokolttá teszi, hogy a drága közlekedés és a távolságok miatt a betegekhez és a hozzátartozókhoz minél közelebb kerüljön a gyógyítást követő rehabilitáció is”.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com