A magyarok életkilátásai – Meddig élnek és hol halnak meg legtöbben?

0

Magyarországon 2005 és 2015 között a születéskor várható élettartam (75,7 év) az uniós átlag felett nőtt, de még így is jelentősen (5 évvel) elmaradt a tagországok átlagától (80,6 év) – írja a Napi.hu a KSH Tér-Kép című kiadványa alapján. 

2016-ban ezer lakosra országosan 12,9 halálozás jutott, ez a 2011. évivel megegyezett, a  2015. évitől pedig 0,4 ezrelékponttal elmaradt. A halálozási ráta 2011-ben leginkább Észak-Magyarország és az Alföld déli, valamint a Dunántúl délnyugati, határ menti járásaiban volt a legmagasabb, az ország középső, keleti, illetve északnyugati részeiben a legalacsonyabb.

A 2011-2016 közötti időszakban a halálozások ezer lakosra vetített száma hullámzóan alakult, ezért területi szinten nem rajzolódnak ki egyértelmű folyamatok, amely a területi egyenlőtlenségi mutatókat illetően is megfigyelhető – állapítja meg a kiadvány.

A járások közötti különbség 2011-hez képest valamelyest mérséklődött, hiszen míg a halálozási ráta a 2011-ben országos átlag alatti arányszámmal rendelkező 76 járás közül mindössze 22-ben csökkent, addig a korábban kedvezőtlenebb helyzetben lévő térségek többségében az előbbinél jelentősebb mértékű javulás következett be.

Ezer lakosra jutó halálozás járásonként (2016)

Az ezer lakosra jutó halálozások számának időbeli és területi jellemzőinek alakulásában nem mutatható ki egyértelmű tendencia, a legnagyobb csökkenéssel jellemezhető térségek is területileg szétszórtan helyezkednek el. Bár járási szinten jelentősek a változások, területi átrendeződés mégsem történt az ezer lakosra jutó halálozás számának alakulásában.

Így néz ki a várható élettartam megyénként

A 2016-ban született magyar férfiak átlagosan 72,4, a nők 79,2 évnyi élettartamra számíthattak, az átlagérték megyénkénti eltéréseit az alábbi ábra szemlélteti.

Születéskor várható élettartam megyénként (2016)

Ha kíváncsi arra is, hogy hol hiányoznak legjobban az orvosok, kattintson a Napi.hu oldalára.

Forrás: napi.hu / KSH

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com