Évente háromezer terhes nő érintett: akár életveszélyes is lehet a betegség

0

A terhességi magas vérnyomás világszerte komoly problémát jelent, legveszélyesebb formája, a preeclampsia évente csaknem 3 ezer várandós nőnél alakul ki Magyarországon. Életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve.

 Több ezer magyar nőt érint a terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb formája a preeclampsia. Évente számos várandós nő halálát is okozza a kezeletlen magas vérnyomás, amely az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb terhesség alatt jelentkező életveszélyes kórkép. Ez azt jelenti, hogy a várandós nőnek a vérnyomásértéke meghaladja a 140/90-et. Körülbelül 50-100 ezer nő hal meg preeclampsiában világszerte.

Nehéz észrevenni 

A preeclampsiát a terhesség alatti magas vérnyomás, valamint valamely szerv vagy szervek funkciózavara, kóros működése jellemzi. Leggyakrabban a vese érintett, ennek jele a vizeletben megjelenő fehérje.

– Nehéz mindig észrevenni, mert sokszor tünetmentesen kezdődik. A késői felismerés, valamint a beteg kórházba szállítása is problémás, illetve az  is gondot jelenthet, hogy az adott kórházban nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, jártassággal a kezelést illetően – mondta Prof. Dr. Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója az M1 Mindentudás című műsorában.

Minden rendben volt – egy ideig 

A SOTE-klinikán a preeclampsiás betegekre is specializálódtak. Virágné Dr. Gáspár Kinga nagyon súlyos állapotban került a klinikára, ráadásul egy speciális szövődménnyel, az úgynevezett HELLP szindrómával párosult a terhességi magas vérnyomása.

– Ez egy teljesen normál terhesség volt. Nórát nagyon vártuk, de nem kellett sokat várni rá, szerencsésnek gondoltuk magunkat a férjemmel. A 28. hét elején kezdődött egy nagyon erős gyomortáji fájdalom nálam. Akkor volt először, hogy kiugrott a vérnyomásom, 145-150 körüli értékre – emlékezett vissza Virágné Dr. Gáspár Kinga.

Testsúlya nagyon hirtelen gyarapodott, 3 hét alatt 6 kilogrammot hízott, ami felvetette az ödémásodás valószínűségét. Ekkor került a professzorhoz. A laboreredményeiben mérsékelten ugyan, de már mutatkoztak elváltozások.

– Ötödik napja feküdtem bent a kórházban, amikor újra visszajött a gyomortáji fájdalom, és nagyon megemelkedett a vérnyomásom, illetve a fehérje megjelent a vizeletemben. Este 10-kor, amikor a laboreredmények megjöttek, minimális emelkedést mutattak, viszont reggel 5 óra magasságában újra kontroll labort vettek, és akkor fél órán belül szóltak, hogy nagyon-nagyon megemelkedett minden laborértékem, és egy órán belül ki kell venni Nórát – idézte fel Kinga.

Megjósolhatatlan a lefolyás 

A súlyos tünetek és a szövődmények miatt a terhességet nagyon korán, a 29. héten le kellett zárni. A baba 990 grammal született, jól van és szépen fejlődik. Az édesanya vérnyomása egy héttel a műtét után még mindig magas, így további kórházi kezelést igényel.

– Ez egy olyan kórkép, amelynek a lefolyása előre megjósolhatatlan. Ha szerencsénk van, hónapokat tudunk nyerni, ha kevésbé, akkor lehet, hogy néhány percen belül súlyos szövődmények lépnek fel – mondta a klinika igazgatója.

A terhességi magas vérnyomás a terhesség második felében, a 20. és 40. hét között szokott kialakulni, az esetek többségében a tervezett szülési időponthoz közelebb esik. A végleges terápiát a terhesség lezárása jelenti, a kérdés mindig az, hogy ez mikor történjen meg.

– Korábban toxémiának hívták ezt a kórképet, utalva arra, hogy az anya vérkeringésében mérgező anyag kell, hogy legyen. Kétségtelen, hogy a tudomány fejlődésével egyre több olyan jelölt vegyület van, amely ezt az x vegyületet próbálta kimutatni – magyarázta Dr. Rigó János.

Forrás:  M1 Mindentudás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com