Euromelanoma Kampány Május 8-12. – Jelentkezz Be Még Ma!

0

Az Euromelanoma – a bőrrák megelőzésére létrejött szervezet – széleskörű kampányt indított az európai populáció fényvédelmi szokásainak javítása céljából, „Csak egy bőröd van” címmel. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrünk megóvásáért – olvasható a Pécsi Tudományegyetem oldalán. 

A 2017-es Euromelanoma kampány a La Roche-Posay és az IPSOS által, 13 500 európai lakoson végzett tanulmányon alapul. A kutatás kimutatta, hogy az emberek mindössze 14%-a védi magát a napsugárzástól annak ellenére, hogy 91%-uk tisztában van az UV sugárzás lehetséges veszélyeivel.

„Azt szeretnénk, hogy mindenki úgy tekintsen a bőrére, mint a legértékesebb öltözékére, és megfelelően védje az élete során. A bőrünket érő napsugárzás és a fényvédelmi viselkedésünk hatása összeadódik életünk során, és örökre nyomot hagy a bőrünkön”- mondta Veronique del Marmol professzor, az Euromelanoma elnöke.

Az Euromelanoma magas faktorszámú fényvédő, UV-szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap, és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint az árnyékban maradást.

A tanulmány érdekes adatokat szolgáltatott azokról, akik „mindig vagy gyakran” óvják bőrüket a fénytől. Fényvédő készítményt 59%-uk használ a napnak kitett bőrterületekre, 57%-uk az arcára. 59% visel UV-szűrős napszemüveget, 52% próbál árnyékban maradni, 38% visel sapkát vagy kalapot, és csak 19% visel hosszú ujjú, vagy egyéb védőruházatot.

„A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Amennyiben a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleled, vagy ha nyugtalanít egy bőrelváltozás, sürgősen keress fel egy bőrgyógyászt”- tette hozzá del Marmol professzor.

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A bőrrák messze a leggyakoribb daganat és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé.

Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz, melyet plakátok és brossúrák fognak népszerűsíteni. A magyar érdeklődők ingyenes anyajegyszűrésre időpontot a www.euromelanoma2017.hu weboldalon tudnak foglalni.

A www.euromelanoma.org/hungary weboldal abban segít, hogy felismerjük a bőrrákra utaló jeleket, és letölthessük az ingyenes önvizsgálati útmutatót.

Forrás: PTE

Megosztás

Írjon választ!