Szívultrahang – Egy vizsgálat, mely sok mindent képes megmutatni

21

A szívultrahang (echocardiographia) segítségével működés közben kaphatunk teljes képet a szív és nagyerek állapotáról. Az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan és éppen ezért korlátlan számban ismételhető vizsgálómódszer.

Vizsgálható a szív anatómiai felépítése, mérhetők a szívüregek méretei, a szív falainak vastagsága. Megítélhetők a bal kamra esetleges falmozgászavarai, melyekből az adott falrészletet ellátó koszorúér szűkületére következtethetünk, valamint kimutathatók a korábban lezajlott szívinfarktus következményei, szövődményei, pl. nem mozgó falrészlet (heg), a bal kamra csúcsának tágulata (szívaneurizma), melyben vérrög (thrombus) képződhet.

A szív pumpafunkciója mellett a szívizom esetleges „elmerevedéséről” is információt kapunk, mely a a tartós magas vérnyomás vagy cukorbetegség következtében alakul ki.

A szívultrahang segítségével vizsgálható a szívbillentyűk szerkezete, látható ha a billentyű megvastagodott, vagy elmeszesedett. Felismerhető az aorta billentyű fejlődési rendellenessége, de nem ritka lelet a kéthegyű billentyű valamelyik vitorlájának előesése (mitralis prolapsus), mely többnyire kisfokú vérvisszafolyást (regurgitatiot) okoz a billentyű záródásakor.

Az echocardiographia a szív gyulladásos folyamatai (szívizom gyulladás, szívbelhártya gyulladás, szívburok gyulladás) esetén is értékes információkat nyújt. Szívburok gyulladás (pericarditis) esetén folyadék jelenik meg a szívburokban. Szívultrahang segítségével a folyadék mennyiségének változása, a terápia hatékonysága nyomonkövethető. Szívbelhártya gyulladásban (endocarditis) a szívbillentyűkön láthatók felrakódások, vegetációk. (Ezek pontos megítélésére nyelőcsövön keresztül végzett, transoesophagealis echocardiographiával van mód).

Műbillentyűvel élő betegek számára kiemelten fontos a rendszeres szívultrahang vizsgálat, mert ezáltal ellenőrzik a műbillentyűk funkcióját.

A szívultrahang ajánlott szűrővizsgálat, segítségével megelőzhető, felismerhető és kizárható számos betegség.

További információk és időpontfoglalás:
06-20/244-2936

21 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com