Több tízezer liter ásványvizet vontak ki a forgalomból

1

Több tízezer liter, tizenkét különböző fajta ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih keddi közleménye szerint a tételeket a nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

A hatóság az elmúlt hónapokban a Lidl, az Aldi és a One Euro Store-nál végzett ásványvíz célellenőrzéseket. Az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket, mint például a Pannon-Aqua, Aquitas Zafír és Saguaro Mizse természetes ásványvizeket, haladéktalanul levették a polcokról. A vizsgálat részletes eredményei a Nébih honlapján (https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/08_26_asvanyviz.html) olvashatók.

A Lidl Magyarország az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra kéri a vásárlókat, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, vigyék vissza bármelyik Lidl üzletbe, a vételárát megtérítik.

Magyarvíz Kft. ügyvezető igazgatója tegnap az Origonak azt nyilatkozta, hogy három független (egy olaszországi és két magyarországi) laboratóriumban vizsgálták be az ellenmintákat, de azokban nem találtak kórokozót. A cégnek két ásványvize, a Sagaro és az Aquitas érintett a termékkivonásban, melynek során 15 ezer palacknyi vizet vontak ki a forgalomból. A cégvezető úgy becsüli, nagyjából 40-50 millió forintos veszteség éri a kft.-jét, de állítása szerint több a „bosszúság és presztízsveszteség”.

Továbbá felhívta a figyelmet arra a körülményre, hogy a Nébih ellenőrzést bemutató videójában a vizsgálatot végző laboros nem visel védőkesztyűt, ami azért lehet fontos, mert a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó egyébként megtalálható az emberi bőrön is. Az ügyvezető szerint a kórokozó nem él meg savas környezetben, ezért nem is érti, hogy a Nébih vizsgálata azt hogyan azonosíthatta a szénsavas ásványvízben – idézte Gulyás Miklós ügyvezető igazgatót az origo.hu.

A Pseudomonas aeruginosa jellegzetessége, hogy a klóros fertőtlenítésnek is ellenáll, ezért egy sor UV-kezeléssel szokták a vezetékes ivóvíztől is távol tartani. A baktérium – mely a fül, orr, nemi szervek, gyomor, bél nyálkahártyáin, sebek felületén súlyos gennyes fertőzést okozhat – a kórházakban előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. A palackozott ásványvizek közül általában a szénsavmentesekben szaporodhat el könnyebben, különösen, ha a vizek jó ideje raktárban állnak, főként, ha melegben, esetleg napon tárolják azokat.

Az üzletláncok a hatósággal együttműködve az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról.

Forrás: MTI, origo.hu

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com