Tippek a napi rostbevitel növeléséhez

0

A rohanó hétköznapokban megfeledkezünk a rostok megfelelő beviteléről és gyakran háttérbe is szorulnak a mai modern étrendben, pedig számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek – írja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja, a Hivatásunk folyóirat. 

Szerző: Szekeres-Simonová Erika, dietetikai tagozatvezető

A rostbevitel előnyei

Emésztés javítása: A rostok segítik a rendszeres bélmozgást, megelőzve a székrekedést. Támogatják az egészséges bélflóra kialakulását, ami fontos az immunrendszer működése szempontjából.

Vércukorszint szabályozása: A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segítenek a vércukorszint stabilizálásában. Ez különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával küzdők számára.

Koleszterinszint csökkentése: A rostok hozzájárulnak a „rossz” (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséhez, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Testsúlykontroll: A rostok teltségérzetet okoznak, így segítenek a túlevés megelőzésében és a testsúlykontrollban.

Gastrointestinalis betegségek megelőzése: A megfelelő rostbevitel csökkentheti a vastagbélrák és más bélrendszeri betegségek kockázatát.

Bél-agy tengely: A bélflóra és az agy közötti kapcsolat, a bél-agy tengely, egyre nagyobb figyelmet kap. A rostok által támogatott egészséges bélflóra pozitív hatással lehet az agy működésére és csökkentheti a demencia kockázatát.

Gyulladáscsökkentés: A rostokban gazdag étrend gyulladáscsökkentő hatással lehet a szervezetre. A krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a demencia és más neurodegeneratív betegségek kialakulásával.

Mennyi rostot kellene fogyasztanunk naponta?

Felnőtteknek naponta körülbelül 30 g élelmi rost bevitele javasolt. Kétéves kortól napi 15 grammra kell törekednünk. Az általános iskolás korú gyermekeknek napi 20 grammot kell megenniük. A középiskolás korú gyermekeknek pedig napi 25 grammot javasolt elfogyasztaniuk.

Hogyan étkezzünk ennek fényében?

Válasszunk rostban gazdag ételeket, például a teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket, dióféléket és magvakat, babot és hüvelyeseket. Részesítsük előnyben a magas rosttartalmú (3–6 g/100 g) élelmiszereket.

Ha növeljük a rostbevitelt, azt fokozatosan tegyük, hogy elkerüljük a gyomor-bél rendszeri tüneteket, például a puffadást és a gázképződést! Hagyjunk időt a bélrendszernek, hogy alkalmazkodjon a magasabb bevitelhez!

A rostbevitel növelése

Számos módja van a rostbevitel növelésének, nézzünk pár példát:

  • Adjunk gyümölcsöket vagy diót, chiamagot és magvakat a reggeli müzlihez.
  • Tegyünk lenmagot vagy lenmagőrleményt a joghurtba.
  • Fogyasszunk több hüvelyest, például lencsét, borsót, babot, csicseriborsót stb.
  • A fehér liszt fogyasztását egészítsük ki teljes kiőrlésű búzaliszttel.
  • Ne csak fehér kenyeret és tésztát együnk, hanem próbáljuk ki a teljes kiőrlésű és növényi alternatívákat is.
  • Igyekezzünk minél több friss zöldséget illeszteni az étrendünkbe, friss híján tartsunk elegendő fagyasztott zöldséget a mélyhűtőben.
  • Ne hámozzuk meg, ha nem szükséges a zöldségeket, gyümölcsöket.
  • Kérjük dietetikus segítségét, és iránymutatásával ismerkedjünk meg a rostkiegészítőkkel.

Ne felejtsünk el sok folyadékot inni, hogy a rostok megfelelően végezzék a dolgukat! Érdemes dietetikushoz fordulni, ha:

  • nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi és/vagy milyen típusú rostot tartalmaz jelenleg az étrendünk;
  • székrekedésben vagy hasmenésben szenvedünk (például irritábilis bélszindróma [IBS]);
  • a bélrendszerünk állapota korlátozhatja a rostbevitelt (például gyulladásos bélbetegség).

A rostok az egészséges életmód alapkövei, ezért törekedjünk a változatos, rostban gazdag étrendre, hogy élvezhessük annak számtalan pozitív hatását. Apró változtatásokkal is nagy lépéseket tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Forrás: Hivatásunk folyóirat 2025/1

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com