Könyvajánló: Gyermekkori diabétesz – Tanácsok diabétesz szakápolóknak, szülőknek és gyermekeiknek

0

A diabeteses beteg jólléte szorosan összefügg azzal, hogy mennyit tud a betegségéről, és ebből mennyit tud megvalósítani. Ez ma már mindenki által elfogadott tény. Ezért történt paradigmaváltás a cukorbetegek gondozása terén az 1980-as években; a patriarchális, utasításokon alapuló orvosi magatartást felváltotta a betegek – és családjuk – oktatása, az edukáció. Ez – mármint az edukáció – nem lehet sikeres addig, ameddig a beteg hadilábon áll betegsége elfogadásával. Mennél több a helyes ismeret, annál jobban várható a betegség elfogadása, és annál jobb talajra hull az egészségügyi személyzet edukációs tevékenysége. Ezért jelentettek meg több, a betegeknek szóló összeállítást.

A cukorbeteg gyermekek gondozása során azt tapasztaltam, hogy nem elég a szülőket megtanítani a diebetesszel kapcsolatos ismeretekre, mert minél többet tud a betegségéről maga a gyermek, annál jobban valósíthatók meg a gondozási elvek. Ez adta azt az ötletet, hogy a könyvemben fejezetenként írjam le a tudnivalókat a kisgyermekek és a nagyobbacskák nyelvén is – írja a könyv szerzője, dr. Békefi Dezső.

A 2007. évi első kiadás sikerén felbuzdulva tíz év múlva ismét megjelent a könyvünk második, átdogozott kiadása. Egy évtízed alatt a legnagyobb változás a pumpakezelésben következett be, míg az első kiadás idején alig volt pumpával kezet gyermek Magyarországon, addig tíz év alatt több száz gyermek került át erre a korszerű kezelési módra. Ezért ezen fejezet megírására Dr. Körner Anna tanárnőt kértem fel, akinek hazánkban a legnagyobb tapasztalata van ezen a téren.

Ajánlom könyvünket mindazoknak, akik diabeteszes gyermeket nevelnek, elsősorban akik most kezdik az ismerkedést ezzel a sajátos állapottal, de azoknak is, akik már majdnem mindent tudnak erről a kórról, hátha valami újat is találnak benne.

Szerző: Dr. Békefi Dezső

Forrás: Magyar Diabetes Társaság  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com