Túlsúlyos vagy elhízott emberek esetén kevésbé hatásos a D-vitamin-pótlás

0

Egy randomizált vizsgálat új elemzése szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetén kevésbé hatásos a D-vitamin-pótlás, mint a normál testsúlyúakban – írja az otszonline.hu. 

A D-vitamin- és omega-3-zsírsav hatásait prevenciós hasznát kereső VITAL vizsgálat – JAMA Network Openben megjelent – post-hoc elemzésének eredmények szerint, az 5 éves D-vitamin-pótlás (2000 NE/nap) összességében nem mutatott előnyöket a rák vagy a jelentősebb szív- és érrendszeri betegségek kimenetele tekintetében a placebóval szemben.

A testtömeg szerint végzett előre meghatározott másodlagos elemzések azonban azt mutatták, hogy a normál testsúlyúak (BMI< 25,0 kg/m2 ) esetén a D-vitamin pótlás jelentős előnyökkel járt a placebóval szemben: a D-vitamint szedőkben csökkent  a rák előfordulási gyakorisága (24%-kal), a rákos halálozás (42%-kal) és az autoimmun betegség (22%-kal), míg a túlsúlyosak vagy elhízottak körében nem figyeltek meg ilyen kedvező hatásokat.

A szerzők azt szerették volna megtudni, hogy a D-vitamin szérum és biomarkerszintek hogyan változnak a különböző testtömeg-csoportok között. Dr. Deirdre K. Tobias (Brigham’s Division of Preventive Medicine) és munkatársai a specifikus változások közelebbi vizsgálata érdekében ki (az eredetileg a VITAL-ban szereplő 25.000 résztvevő adatai közül) 16.515 résztvevő adatait értékelték, és megvizsgálták a D-vitamin szérumszintek és biomarkerek értékét a kiinduláskor és nyomonkövetés során. (…)

Meglepő volt, hogy a magasabb BMI-vel rendelkezők még alacsony D-vitamin szint mellett is kevésbé reagáltak a táplálékkiegészítésre, ami arra utal, hogy a D-vitamin pótlás és a BMI közötti kölcsönhatása nem egyszerűen a hiány magasabb prevalenciájával magyarázható.

A háttérben húzódó mechanizmusokkal kapcsolatos egyik feltételezés az, hogy mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, a magasabb BMI esetén megnövekedett zsírmennyiség és zsírraktározási kapacitás a vitamin nagyobb mértékű eltávolítását eredményezi a keringésből. A szerzők hozzáteszik, hogy a testsúlycsökkenés (köztük a bariátriai műtétek) hatásával foglalkozó vizsgálatok is a szérum 25-OHD vagy a keringő D-vitamin szintjének növekedését mutatták ki fogyás után a kiindulási értékhez képest. Más elméletek szerint az elhízás által kiváltott májműködési zavar hozzájárulhat a D-vitamin anyagcsere károsodásához.

A pontos mechanizmusok világos megértése nélkül az is tisztázásra vár, hogy az elhízásban szenvedők alacsonyabb D-vitamin-szintjeit például magasabb dózisokkal kellene-e kezelni.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com