A mediterrán étrend titka

0

A mediterrán étrend növeli az élettartamot, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, bizonyos daganatok előfordulását, valamint kedvező hatása van 2-es típusú cukorbetegség esetén is.

Az étrend a Földközi-tenger melléki országokban, Krétán, Görögország nagy részén és Dél-Olaszországban kedvelt.

Jellegzetességei a telített zsírsavak kis aránya, a növényi eredetű ételek nagyarányú fogyasztása. A mediterrán országok lakóinak tradicionális étkezési szokásaihoz tartozik a gyümölcs, a kenyér, a zöldség, a gabonafélék, burgonya, bab, magvak, csonthéjasok, helyileg termesztett friss termékek, a desszertnek fogyasztott napi friss gyümölcs, méz vagy koncentrált cukortartalmú édesség, olívaolaj, tejtermékek. Mérsékelt mennyiségben hal és baromfi, kis mennyiségben vörös húsok, tojás 0-4 db hetente és mérsékelt borfogyasztás.

Maga a mediterrán életstílus is teljesen más. Az étkezések, főzések társas események, ezért hosszabbak, beszélgetéssel töltöttek, eltérnek a hagyományos európai stílustól. Életmódjuknak ugyanúgy része a rendszeres mozgás, a fizikai munkavégzés, forróság esetén a szieszta és a pihenés.

A mediterrán étrend összetevőinek hatása fordított arányban áll a BMI-vel (testtömegindex). Ezen hatások módosítják az IR-t (inzulinrezisztencia), jótékonyan hatnak a magas vérnyomásra és javítják a vérzsír értékeket. Tanulmányok igazolták, hogy a mediterrán étrendet követők hosszabb élettartamra számíthatnak. Minél tovább követi valaki ezt a fajta táplálkozást, annál kedvezőbb az egészségre.

Az étrend hatására a metabolikus szindróma is kevésbé fordul elő. Ez a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, olívaolajban, halakban gazdag és méréskelt alkoholfogyasztással járó, kevés vörös húst, felvágottat, finomított szénhidrátot és teljes zsírtartalmú tejterméket tartalmazó összetevőknek köszönhető.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com