Önkéntes vállalást tett az Éfosz a népegészségügy javulása érdekében

0

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) önkéntes vállalást fogadott el a népegészségügy javulása érdekében, és felhívja a magyarországi élelmiszeripari cégeket, csatlakozzanak kezdeményezésükhöz. 

Tájékoztatásuk szerint nem csupán az iparági szereplőknek javasolják, hogy járuljanak hozzá vállalásaikkal a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, hanem társadalmi összefogást is remélnek a célok megvalósítása érdekében.

Az önszabályozás keretében az Éfosz nyolc pontban fogalmazta meg vállalását.

Eszerint hozzásegítik a fogyasztót a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti sóbevitel fokozatos eléréséhez, az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális mennyiségű kalóriabevitelhez, a telített zsírbeviteli mérték eléréséhez. A termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transz-zsírsav szintjét 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá csökkentik, az előrecsomagolt termékek 75 százalékán a kötelező tápérték-jelölési előírásokon túlmenően 2017. december 31-ig feltüntetik a referenciabeviteli értéket. Önként vállalják továbbá, hogy az EU-ban elfogadott szabályok mentén a termékeket felelős módon reklámozzák, a tévéreklámokban, a termékek címkéjén és a termékekhez köthető egyéb módon aktív életmódra felhívó üzenetet helyeznek el. Támogatják és ösztönözik az aktív életmód népszerűsítését szolgáló programokat és kezdeményezéseket – írja közleményében az Éfosz.

A felsorolt önkéntes vállalások bármelyikéhez konkrét, nevesített és számon kérhető vállalással csatlakozhat minden magyarországi élelmiszer-vállalkozás, illetve szervezet, a csatlakozók évente jelentést tesznek a nyilvánosság felé az egyedi vállalásokban foglaltak teljesítéséről.

Az önszabályozási keretrendszer részleteit és a csatlakozó vállalkozások első körét 2014 júliusában jelenti be az Éfosz.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com