Éljünk egészségesebben, előzzük meg a magas vérnyomást!

4

A hipertónia bizonyított kockázati tényezői az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott sófogyasztás, és a túlzott alkoholfogyasztás. Ezek nem minden esetben okoznak magasvérnyomás-betegséget, de emelik a vérnyomást, ezért ajánlatos elkerülni őket.

A hibás életvitel kedvező irányú megváltoztatása vérnyomáscsökkenést eredményez. Van megoldás a fogyásra, a vérnyomás természetes úton történő csökkentésére, a dohányzás abbahagyására, de ezekben hinni is kell! A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: fogyni, mozogni és a gyógyszert is pontosan bevenni!

A vérnyomás ellenőrzésére a legjobb megoldás az otthoni vérnyomásmérés, és a vérnyomásnapló vezetése. A vérnyomást a szív magasságában kell mérni, ülő, kényelmes testhelyzetben. A vérnyomásunk ellenőrzésének akkor van értelme, ha a kapott értékeket megbeszéljük kezelőorvosunkkal.

A magas vérnyomás eleinte normalizálható az életmód megváltoztatásával, azonban később, akár életünk végéig gyógyszeres kezelésre is szükségünk lehet. A gyógyszerszedés eredményességét nagymértékben befolyásolja a helytelen életmód, mint például az ételek fölösleges, vagy túlzásba vitt sózása, mely csökkenti azok hatását.

Az elhízott emberek között kétszer több a hipertóniás, mint a normális súlyúak között. Gyakoribb a cukorbaj, a zsíranyagcsere zavara, az agyvérzés, a szívinfarktus, a végtag-amputáció és az ízületi betegség is. Egyre több fiatalnak van súlyfeleslege, ez pedig beláthatatlan következményekkel jár. A kövérségtől igen nagy nehézségek árán lehet megszabadulni, mert a beteg megszokta és ragaszkodik is a túlzott táplálékbevitelhez. A fogyókúrázók sokszor esnek abba a csapdába, hogy különböző poroktól, gyógyhatású készítményektől, vízhajtóktól vagy éppen rázógéptől várják a felesleges kilóktól való megszabadulást.

Fogyni csak zsírleadással lehet, amit csökkentett kalória-bevitellel és mozgásterápiával érhetünk el. 10 kilogramm fogyás 5-20 Hgmm-rel képes csökkenteni a szisztolés vérnyomást. A sportolás elégeti a felesleges vérzsírokat és vércukrot, javítja az anyagcsere folyamatokat és csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A túlsúlyos embereknél a rendszeres sportolást követően megszűnik a mozgás okozta éhségérzet, edzettebbek, soványabbak lesznek és a vérnyomásuk is csökkenni kezd.

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com