Őrizze meg egészségét gyógyvízzel!

1

Hazánkban a fürdőzés és a gyógyfürdő kultúrája több mint kétezer éves múltra tekint vissza. A rómaiak által fellelt gyógyvizek és kiépített fürdőházak jelentőségét az egymást követő történelmi korok is felismerték. A fürdőkultúra elterjedése napjaink turisztikai ágazata lett.

Magyarország, a Kárpát-medence geológiai természeti adottságainak köszönhetően, a világ ötödik leggazdagabb termálvízkészletével rendelkezik. Naponta több mint 300 ezer köbméter termálvíz kerül a felszínre, ebből 164 féle gyógyvizet és 184 féle ásványvizet tartanak számon.

Gyógyvizek azokat az ásványvizek, melyek bizonyítottan gyógyító hatásúak, fizikai és kémiai összetételük megfelel a rendeletben leírtaknak. Külsőleg történő (fürdővízként) felhasználásban gyógyvíz az a víz, mely nem tartalmaz egészségkárosító anyagokat, oldott ásványianyag-tartalma és kémiai jellege állandó.  Belsőleg történő (ivási, öblögetési, palackozási, inhalálási célú) felhasználásban a fogyasztási előírások betartása mellett iható vagy inhalálásra alkalmas, és bizonyítottan gyógyhatása van. 

A gyógyfürdőkezelések során a gyógyvizekben oldott állapotban található kémiai anyagok gyógyítóan hatnak ránk. A fürdőkúrák elsősorban az egészség megőrzésére, reumatikus és mozgásszervi problémák kezelésére, bőrbántalmak csökkentésére, nőgyógyászati problémákra, a jó közérzet helyreállítására, kóros funkciók megszüntetéséhez javalltak. A gyógyfürdőkúrák alkalmazásától az orvosi javaslat betartásával várhatunk pozitív eredményt, krónikus betegség vagy testi panasz esetén az öngyógyítás ártalmas is lehet. Hazánkban számos fürdő várja a gyógyulni, felfrissülni vágyókat.

A termálvízkúra megkezdése előtt érdemes konzultálni orvosunkkal, tájékozódni az adott forrás vizének összetételéről. Fontos figyelembe venni a fürdőlátogatás ellenjavallatait is. Ilyen például a láz, terhesség, tbc, pajzsmirigytúltengés, kezeletlen magas vérnyomás, szívinfarktus utáni 6 hónap, fertőző betegségek, szív és keringési elégtelenség, epilepszia, inkontinencia, rosszindulatú daganatos betegség.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Tényleg hatnak a gyógyfürdők? | Pannondoktor.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com