A Semmelweis Egyetem kutatói áttekintő közleményükben a nyugati étrend neurokognitív következményeit és a megelőzés lehetőségeit elemezték – írja a Semmelweis Egyetem Tudományos híradója.
Rámutattak, hogy a telített zsírokban, finomított szénhidrátokban és ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend fokozza a szisztémás gyulladásos folyamatokat, erősíti az oxidatív stresszt és elősegíti az endothel diszfunkció kialakulását.
E tényezők együttesen hozzájárulnak a neurovaszkuláris öregedéshez és a kognitív hanyatlás felgyorsulásához.
Ezzel szemben a polifenolokban, omega-3 zsírsavakban és teljes értékű tápanyagokban gazdag mediterrán étrend neuroprotektív hatású: elősegíti az agyi érrendszeri integritás fenntartását, valamint fokozza a neurotróf faktorok (BDNF, NGF) aktivitását.
A szerzők hangsúlyozták a cognitive frailty (esendőség) koncepcióját mint befolyásolható, reverzibilis átmeneti állapotot, amely célzott intervenciókkal a korai prevenció kiemelt lehetőségét jelenti.
A bemutatott Semmelweis Study prospektív kohorszvizsgálat a Semmelweis Egyetem dolgozói körében értékeli a táplálkozási, pszichoszociális és metabolikus tényezők hatását az öregedésre és a kognitív funkciókra. A kapcsolódó EUniWell munkahelyi egészségfejlesztő program a prevenció gyakorlati megvalósítását célozza, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők befolyásolásán keresztül.
A vizsgálat eredményei megalapozhatják kulturálisan adaptált, bizonyítékokon alapuló étrendi és életmódbeli intervenciók kidolgozását, amelyek hozzájárulhatnak a kognitív hanyatlás lassításához és az egészséges öregedés elősegítéséhez – írta összefoglalójukban dr. Fekete Mónika és dr. Lehoczki Andrea Marianna.
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/15/2446
Forrás: Semmelweis Egyetem