A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban.
A kapszulakamra lényege, hogy a háztartás étkezési szokásaihoz igazodva, olyan alapélelmiszerekből álló készlet jöjjön létre, amely sokoldalúan felhasználható, egymással jól kombinálható és hosszabb ideig eltartható elemekből áll. Az így kialakított alapkészlet mindennapi segítséget nyújthat a menütervezésben, ezzel is csökkentve az impulzív vásárlások okozta felesleges kiadásokat.
A kapszulakamra alapját olyan tartós élelmiszerek képezik, mint az étolaj, a fűszerek, a tésztafélék, a rizs, a konzervek és a különböző szószok, melyek kiegészíthetőek fagyasztott húsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel is. A tudatos kamrakialakítás egy egyszerű, de hosszú távon is könnyen alkalmazható eszköz az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, amelynek illeszkednie kell az adott háztartás vásárlási és étkezési szokásaihoz.
A teljes közlemény a https://portal.nebih.gov.hu/-/kapszulakamraval-az-elelmiszerpazarlas-ellen-a-nebih-maradek-nelkul-program-tanacsai oldalon olvasható.
Forrás: MTI / Nébih
