Az étrend és a migrén

0

A migrén a Föld népességének körülbelül 15%-át érinti, ezzel az egyik leggyakoribb idegrendszeri kórképnek számít világszerte. Többek között a modern életmód hatására előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt – írja a PirulaKalauz. 

Mivel nagymértékben befolyásolhatja az életminőséget, egyre több kutatás foglalkozik a lehetséges kezelési módokkal és a rohamok lefolyását befolyásoló életmódbeli tényezőkkel. E tényezők közül az étrend és a migrén közötti kapcsolat is egyre nagyobb figyelmet kap.

Egy nemrégiben megjelent áttekintő tanulmányban dán kutatók vizsgálták a különböző étrendek és bizonyos élelmiszerek szerepét a migrén megelőzésében és kezelésében. De vajon valóban befolyásolhatják egyes étrendek a migrénes rohamok gyakoriságát, időtartamát, súlyosságát?

Milyen étrend lehet előnyös migrénben?

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

A 3, illetve 12 héten át tartó, alacsony szénhidráttartalmú diéta a kutatások során csökkentette a fájdalom intenzitását, a gyógyszerhasználatot, valamint a rohamok időtartamát és gyakoriságát. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a szénhidrátmegvonás miatt az agy a zsírsavakból béta oxidáción keresztül képződő ketontestekből nyer energiát, amelyek csökkentik az idegi gyulladást és az oxidatív stresszt.

DASH

A magas kálium- (K⁺), magnézium- (Mg²⁺) és kalcium- (Ca²⁺), de alacsony nátrium- (Na⁺) tartalmú DASH-diéta előnyösnek bizonyult magas vérnyomás esetén, újabban azonban a migrénben kifejtett jótékony hatására is fény derült.

A rohamok során emelkedett Na⁺-koncentrációt figyeltek meg a vérben és a gerincvelői folyadékban, amely arra utalhat, hogy a nátriumion szerepet játszik a migrén lefolyásában.

Mindemellett a DASH magas magnéziumtartalma több útvonalon – például értágító hatásának köszönhetően – is hozzájárulhat a migrénes roham megelőzéséhez, míg a kalcium a gyulladásos folyamatok gátlásában vehet részt.

A diéta ezenfelül sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevőkben gazdagok.

A kutatások a fentieket igazolták, hiszen a DASH diéta migrénben csökkenteni látszott a fájdalom intenzitását, valamint a rohamok időtartamát és gyakoriságát.

Eliminációs diéta

Az eliminációs diéták első lépése az úgynevezett provokatív ételek azonosítása – vagyis azoknak az ételeknek a felismerése, amelyek hozzájárulnak a migrénes rohamok kialakulásához. Ez egyénenként jelentősen eltérhet.

A migrén lefolyásában jelentős szerepe van az immunrendszer aktivációjának és a gyulladásnak. A kutatások során a gyulladásos reakciót kiváltó, magas IgG (immunglobulin G) koncentrációval rendelkező ételek – mint például a fűszerek, magvak és diófélék, tengeri herkentyűk, zöldségek, sajt, gyümölcsök és cukortartalmú termékek – elhagyását vizsgálták.

A 6 hetes eliminációs diéta során csökkent a rohamok gyakorisága, a fájdalom intenzitása és a gyógyszerhasználat. A rohamok hosszában és intenzitásában azonban a legtöbb esetben nem volt jelentős különbség a kontrollcsoporthoz képest.

Mit (t)együnk tehát, hogy megelőzzük a migrénes rohamot?

A táplálkozásnak kiemelten fontos szerepe van az egészség megőrzésében, és egyes betegségek kezelésében is. Összességében elmondható, hogy az étrend tudatos alakítása – különösen az alacsony szénhidráttartalmú-, DASH és eliminációs diéták alkalmazása – ígéretes kiegészítő lehet a migrén kezelésében.

A kutatók ugyanakkor óvatosságra intenek. Az eddigi eredmények biztatóak, de további vizsgálatok szükségesek a hatékonyság és a hosszú távú következmények pontosabb megértéséhez. Az étrendi változtatások nem helyettesítik a személyre szabott orvosi terápiát, és hatékonyságuk egyénenként is jelentősen eltérhet.

Éppen ezért bármilyen speciális étrend elkezdése előtt célszerű orvossal, dietetikussal vagy gyógyszerésszel konzultálni – különösen meglévő társbetegségek, vagy akár krónikusan, akár akutan szedett gyógyszerek esetén – írja a lap.

Forrás: PirulaKalauz

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com