Élvezeti szerek és magas vérnyomás

0

A magasvérnyomás-betegség kockázati tényezőinél meg kell említeni az élvezeti szerek használatát, mint a dohányzást, a túlzott alkohol, csokoládé és energia italok fogyasztást is – hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság. 

Manapság elég népszerű főként a fiatal felnőttek körében az energiaitalok rendszeres bevitele, melytől teljesítménynövelést várnak. Ezek olyan üdítő italok, melyek bizonyos ideig fokozzák a szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet. Főbb összetevői a koffein, szénhidrátok vitaminok és egyes aminosavak. Mellette található még egy taurin nevű vegyület, mely adóköteles, így ezen vegyületet Magyarországon már nem adják az energiaitalokhoz, de más országokban igen. A termékekbe a taurin helyettesítésére más hasonló aminosavat adnak, mellyel kikerülik a magasabb adót. Az energiaitalokhoz adott aminosavak szerepe, hogy segítsék a sejtek glükózfelvételét ezáltal a szénhidrátok nagyobb mennyisége hasznosul. A legnagyobb gond az energiaitalokkal, hogy általában nem csak alkalomszerűen 1 kis dobozt fogyasztanak el belőle, hanem akár literes mennyiséget is naponta. A 2-3 dl elfogyasztása alkalomszerűen egészséges ember számára még nem okoz egészségkárosodást. Veszélyes lehet viszont azon fiatalokra kiknél még nem felismert, rejtett szívbetegség vanilyenkor könnyen akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. Azon betegek akik rendszeresen gyógyszert is fogyasztanak mindenképp kerüljék az energiaitalok fogyasztását!

Az alkoholfogyasztás mennyisége, minősége szerint különbözően hat a betegekre. A rendszeres alkoholfogyasztás nem ajánlott és alkalmanként is a mennyiség ne haladja meg a 30 grammot (pl: 3-5 dl sör, 2-3 dl bor). Nagy mennyiségű alkohol tartalmú ital fogyasztása rövid távon értágító hatáson keresztül vérnyomás csökkenést eredményez. Ellenben rendszeres, évekig tartó fogyasztása vérnyomás emelkedéshez, szív-érrendszeri rizikó növekedésével jár. A vörös borban lévő számos flavonoid közül a rezveratrol antioxidáns hatásának köszönhetően többféle folyamaton keresztül érvédő hatással bír.

Bizonyított, hogy magas kakaó tartalmú (min. 70%) étcsokoládénak szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentheti. Heti 45 g étcsokoládé fogyasztása védő hatással bír, azonban heti 100 g-nál nagyobb mennyiségű étcsokoládé fogyasztása a cukor tartalom és testsúly növekedés e védő hatást érvényteleníti.

A rendszeres kávé fogyasztók között nem gyakoribb a magasvérnyomás-betegség és nem magasabb a vérnyomásuk sem. Napi egy adag presszó kávé nincs hatása szív érrendszeri fogyasztásban. Napi 2-4 adag presszó kávé csökkenti a szív-és érrendszeri kockázatot. Napi 4 adagnál nagyobb mennyiség nem előnyös. A kávé jótékony hatása a benne levő fenol származéknak köszönhető.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság / Pannondoktor

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com