Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket?

0

Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket? Olyan gabonafélékkel, pszeudo-gabonafélékkel vagy magas keményítőtartalmú zöldségekkel stb., amelyek természetükből adódóan nem tartalmaznak glutént, és sem a termesztés, sem a malom- és gabonaipari vagy egyéb feldolgozás során nem szennyeződnek a gluténnel.

Ilyenek az amarant, teff, köles, hajdina, burgonyaliszt, burgonyakeményítő, burgonyapehely, cirok, csicseriborsó, gesztenyeliszt, kókuszliszt, kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricapehely, kukoricapehely-liszt, kukoricadara, quinoa, rizs, rizsliszt, barnarizs, barnarizsliszt, lenmagliszt, manióka, rizsdara, rizspehely, szentjánoskenyérliszt, tápiókakeményítő, gluténmentes zabliszt, gluténmentes zabpehely stb.

Gluténmentes étrendben különösen figyelni kell az étrend rosttartalmára. A megfelelő rostbevitel biztosítására több lehetőségünk is van:

  • Zöldséggel és gyümölccsel
  • Magas rosttartalmú gluténmentes gabonákkal (barnarizs, köles, hajdina, amarant, quinoa, gluténmentes zabpehely)
  • Teljes kiőrlésű gluténmentes lisztekkel (barnarizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, cirokliszt, gluténmentes zabliszt, gluténmentes zabpehelyliszt)
  • Hozzáadott gluténmentes rostokkal (lupinrost, azaz csillagfürt, gluténmentes zabrost, lenmagrost, lenmagtöret, almarost, chiamag, űtifűmaghéj)

Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Gluténérzékenység – cöliákia c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.

Forrás: merokanal.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com