Gondolatok a gyógyszer hiánycikkekkel kapcsolatos problémák kezeléséhez

0

Az utóbbi hetekben egyre több hírt kapunk különböző országokból gyógyszerek hiányáról, s a tapasztalatok szerint ez egyre gyakoribb jelenség Magyarországon is – írja Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. 

A gyógyszerhiányokkal kapcsolatos informálódás és problémamegoldás szempontjából az alábbiakat tartják fontosnak:

Az országosan aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerekről (országos hiánycikkekről) autentikus információval az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) rendelkezik, tekintettel arra, hogy a forgalmazóknak jogszabály írja elő a hatóság tájékoztatását a hiánycikké váló gyógyszerekről. Az OGYÉI naprakész hiánycikk-listája az OGYÉI honlapján elérhető (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu)). Az OGYÉI a táblázatban megjelöli a hiány okát és a „Javaslat a hiánykészítmény pótlására” rovatban megoldási javaslatot is tesz a beteg, az orvos, illetve a gyógyszerész számára.

Az országosan aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerek (országos hiánycikkek) újra elérhetővé válásának várható időpontjáról autentikus információval a gyógyszernagykereskedők rendelkeznek (közülük is elsősorban a két nagy: a Hungaropharma és a Phoenix.

Az országosan aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerek hiánycikké válása a gyógyszertáraknak is problémát okoz: sem a hiánycikké válás, sem a forgalmazás újraindítása nem a gyógyszertárakon múlik.

A gyógyszerhiányokról szóló média-híradások felelős hozzáállást igényelnek, mert a rossz kommunikáció pánikvásárlást okozhat és ezáltal további hiányt generálhat.

Szinte mindegyik vény nélkül beszerezhető gyógyszer hiánya esetén a gyógyszerésszel való konzultáció eredményeként választható más, vele egyenértékű készítmény, mert sok az azonos hatóanyagú és farmakológiai hatású, egymással helyettesíthető gyógyszer közöttük.

A receptköteles gyógyszerek esetében is gyakran van lehetőség egyenértékű, hivatalosan helyettesíthető készítményre cserélni a hiányzót. A gyógyszerész segítségével így legtöbbször a terápia bármilyen megváltoztatása nélkül megoldható az ellátás.

Receptköteles gyógyszer hiánya olyankor okozhat problémát, ha az adott gyógyszert az orvos akkor is rendeli, amikor sem az, sem a hivatalos helyettesítője nem érhető el. Amennyiben a vényíró orvosok az aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerekről jelen idejű információval rendelkeznek, a gyógyszerhiányból fakadó problémák jelentős hányada megelőzhető, ha a beteg állapotának megfelelő, azonos hatással bíró gyógyszert írnak fel. A jogszabályi előírások ehhez megfelelőek és az ágazati informatikai feltételek is egyszerűen kialakíthatók. Az erre vonatkozó javaslatot a Kamara 2020. októberben a döntéshozókhoz eljuttatta.

Az aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerre szoruló betegek problémájuk megoldása érdekében kérdezzék meg gyógyszerészüket.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com