Miért fontos az UH vizsgálat a stroke megelőzésében?

0

A stroke „ütést” jelent, mert a tünetek hirtelen jelentkeznek, a betegnek sejtése sincs többnyire, mekkora katasztrófa közeleg. Vannak azért olyan jelek, amik felhívják a figyelmet a veszélyre.

Az esetek harmadában az agyat tápláló erek meszesedése, beszűkülése, az érfali felrakódásokról leváló, agyba sodródó, ott érelzáródást okozó embólusok vezetnek a súlyos tünetekhez. Ezeket az érfali felrakódásokat láthatjuk UH segítségével. Eleinte az érfalba koleszterin, később mész rakódik le. Minél vaskosabb a lerakódás, a plakk, minél durvább, egyenetlenebb a felszíne és minél lágyabb, szakíthatóbb az anyaga, annál nagyobb veszélyt jelent. A plakk akkorára nőhet észrevétlenül, hogy akadályozza a véráramlást, így az agy vérellátása romlik. Ezt is pontosan tudjuk UH-gal mérni, mert a véráramlás sebessége a szűkületben egyre magasabb. A sebességet a készülék azon az elven méri, amellyel a traffipax az autókét. Az érelmeszesedés, érszűkület tehát UH-gal még idejében kimutatható.

Elsősorban azokatlenne érdemes ilyen vizsgálattal szűrni, akiknél stroke-hoz vezető rizikótényezőkről tudunk; mindenekelőtt a magas vérnyomás, a magas vércukor, koleszterinszint, a dohányzás, elhízás, idős kor említendő. A rizikótényezők a stroke veszélyét többszörösére emelik. A magas vérnyomás és cukorbetegség pl. 5-7x-re, a dohányzás és emelkedett koleszterin 2-4x-re emeli a kockázatot. Akiknél volt már valaha stroke, azokat rendszeresen vizsgálni, követni kell, mert sajnos a stroke hajlamos ismétlődni, ez 3 hónapon belül az esetek 10%-ában megtörténik.

Forrás: strokenekeslekedj.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com