Gyakran feltett kérdések a stroke-ról

0

Mik a stroke tünetei? Megelőzhető, illetve gyógyítható-e? A Magyar Stroke Társaság összegyűjtötte a betegséggel kapcsolatos fontos tudnivalókat, és egyben javasolja, hogy akinek még maradnak kérdései, keresse fel háziorvosát vagy lépjen kapcsolatba az OPNI szakembereivel: stroke@opni.hu. 

Akinek már volt stroke-ja, az veszélyeztetettebb?

Igen, azoknál, akik már elszenvedtek egy szélütést újbóli előfordulásának kockázata az egészségesek kockázatának tízszerese.

Gyógyítható-e ez a betegség? Van-e rá gyógyszer?

A stroke nem gyógyítható betegség, viszont a második vagy harmadik stroke kialakulása megelőzhető az életmód változtatásával, és gyógyszeres kezeléssel.

Hogyan kezelik a stroke-ot kapott betegeket?

A szélütésen frissen átesett betegeket erre a célra kialakított stroke osztályon vagy szükség szerint stroke intenzív osztályon látják el. A betegeknél állandóan ellenőrzik a vérnyomást, a pulzusszámot, légzésszámot, folyadék-ionháztartást.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az életkor növekedésével megnő a stroke valószínűsége is, de ez nem kizárólag az idősek betegsége. Ugyanakkor igaz, hogy a szélütés 25%-kal magasabb arányban fordul elő a férfiak, mint a nők körében. A stroke rizikóját egyes betegségek is növelhetik, melyek egy része összefüggésben van az életmóddal is.

Megelőzhető-e a stroke?

A stroke kialakulásában számos tényező játszik szerepet, melyek egy része befolyásolható, egy része viszont nem befolyásolható. A befolyásolható tényezők csökkentésével drasztikusan lehetne a szélütések számát csökkenteni. Ezek közé tartoznak az életmóddal összefüggő rizikófaktorok és a stroke rizikóját növelő betegségek. Azoknál, akik már elszenvedtek egy szélütést újbóli előfordulásának kockázata az egészségesek kockázatának tízszerese. A megelőzésre több lehetőség is van: ilyen az antiaggregációs kezelés (aszpirin, ticlopidine, clopidogrel) és a műtéti beavatkozás. Újabb kutatások bizonyították, hogy az ACE-gátló perindopril alapú terápia jelentősen csökkenti az ismétlődő stroke kialakulásának rizikóját azoknál, akik az előzőekben már átestek valamilyen agyi történésen (stroke, TIA).

Melyik napszakban a leggyakoribb a szélütés?

Bármennyire meglepő, a stroke legtöbbször délelőttre időzíti csapását. Kimagaslóan sok szélütést észlelnek 8 és 10 óra körül, lényegesen többet, mint az éjjeli órákban.

Mi a teendő a stroke tüneteinek az észlelésekor?

Már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni, mert a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak.

Mik a stroke tünetei?

– féloldali végtaggyengeség- bénulás
– átmeneti látásvesztés az egyik szemen
– kettőslátás, látótérkiesés
– beszéd megértési zavarok,
– szóformálási nehézségek
– zavartság, szédülés, fejfájás
– hirtelen fellépő eszméletvesztés

Örökölhető-e a stroke?

Igen, a családban előforduló agyi érbetegség a stroke rizikóját növelheti.

Forrás: Magyar Stroke Társaság

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com