A „keto-szerű” étrend a a szív- és érrendszeri események kockázatának növekedésével jár

0

Egy új megfigyeléses tanulmány szerint a „keto-szerű” alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend fogyasztása az LDL-szint emelkedésével és a szív- és érrendszeri események kockázatának növekedésével jár – írja az OTSZ Online. 

Dr. Iulia Iatan (British Columbia Egyetem, Vancouver, Kanada) az American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC)-on 2023 március 5-én ismertette azt a vizsgálatot, amelyben összefüggést találtak a szénhidrát-korlátozott étrend és az atherosclerosisos szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb kockázata között.

Iatan és munkatársai a UK Biobank adataiból dolgoztak (az UK Biobank több mint félmillió, az Egyesült Királyságban élő, legalább 10 évig követett ember egészségügyi információit tartalmazza). A Biobankba történő belépéskor a résztvevők egyszeri, önbevallásos, 24 órás diétás kérdőívet töltöttek ki, és ezzel egyidejűleg ellenőrizték vér-koleszterinszintjüket. A kutatók 305 résztvevőt azonosítottak, akiknek a kérdőívre adott válaszai azt mutatták, hogy alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendet követtek. (Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendnek tekintették azt, ahol a teljes napi energiabevitel legfeljebb 25%-át szénhidrátból és a több mint 45%-át zsírból fedezték. Ez valamivel magasabb szénhidrát- és alacsonyabb zsírtartalmú, mint egy szigorú ketogén diéta, ezért „keto-szerű” diétaként definiálták.) A keto-szerű étrendet követőket kor és nem szerint 1220, szokásos étrenden lévő egyénnel párosították. A vizsgált populáció 73%-a nő volt, és az átlagéletkor 54 év volt. Az alacsony szénhidrát-/zsírtartalmú diétát követők átlagos testtömeg-indexe magasabb (27,7 vs 26,7) és magasabb volt a cukorbetegség előfordulási gyakorisága (4,9% vs 1,7%).

Az eredmények azt mutatták, hogy a szokásos diétán részt vevőkhöz képest a „keto-szerű” diétát követőknél szignifikánsan magasabb volt az LDL-koleszterin és az apolipoprotein B (ApoB) szintje. Az LDL szintje 3,80 mmol/l volt a keto-szerű csoportban, míg 3,64 mmol/l-rel a standard csoportban (P = 0,004). Az ApoB szintje 1,09 g/l volt a keto-szerű csoportban és 1,04 g/l a standard csoportban (P<0,001). Átlagosan 11,8 éves követés után az alacsony szénhidrát-/zsírtartalmú diétázók 9,8%-ánál, a szokásos étrendet követők 4,3%-ánál fordult elő az összetett végpontként definiált események valamelyike: angina, szívinfarktus, koszorúér-betegség, ischaemiás stroke, perifériás artériás betegség vagy koszorúér/carotis revaszkularizáció.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com