Világszínvonalú hallássegítő csúcstechnológia fejlesztésében vesz részt az SZTE

0

Alacsony kockázat, óriási siker. Így jellemezhetők azok a hallásjavító műtétek, amelyekből több mint ezret végeztek már el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. A süketen született kisgyermekeken segít és az időskori hallásvesztésre is megoldást jelent a Cochlear implantátuma. Gyártócégének képviselői Szegeden egyeztettek a további fejlesztési lehetőségekről a Prof. Dr. Rovó László által vezetett orvoscsoporttal – írja a Szegedi Tudományegyetem. 

Napjainkban már rutinszerűen végeznek olyan hallásjavító műtéteket a Szegedi Tudományegyetemen, amelyeket még 15 évvel ezelőtt is lehetetlennek tűnt véghezvinni. Süketen született gyermekek kapják vissza a hallásukat, így teljes életet élhetnek, de idős emberek hallásvesztését is korrigálják, ezzel lehetővé téve, hogy ne szigetelődjenek el a társadalomtól. Mindezt az az eszköz teszi lehetővé, amelynek világszinten is legnagyobb gyártója a Cochlear. Az ausztrál központú cég képviselői Szegeden egyeztettek az SZTE orvosaival, szakembereivel az együttműködés további lehetőségeiről. Jól jelzi a cég jelentőségét, hogy az implantátumot használók közül többen választják az ő termékeiket, mint az összes többi gyártóét együttvéve.

A piacvezető cég ielnökhelyettese, Catherine Picard személyesen jött el, hogy a szegedi műtéteket megtekintse és megismerje az SZTE egyéb, a fejlesztésbe bevonható területeit. A Cochlear sokkal több, mint az implantátumok piacának legfontosabb szereplője: számukra a tevékenységük misszió, segítség.

– A sikerünk a küldetésünkből adódik, ugyanis a célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk azt a lehetőséget, amit ezek az implantátumok jelentenek. Sajnos egyelőre világszinten a potenciálisan gyógyítható, időskori hallásvesztésben szenvedő emberek mindössze 5%-án tudunk segíteni és ennek legfőbb oka, hogy sokan azok közül, akiknek segíthetne ez az eszköz, nem is tudnak a létezéséről, ezért célunk az ismeretterjesztés is. Azon dolgozunk, hogy ez a szám rohamosan emelkedjen és köztudottá váljon, hogy ez a technológia már létezik – mondta el Catherine Picard, a Cochlear innovációért és technológiai befektetésekért felelős elnökhelyettese.

– Az SZTE klinikai központjában található a világ egyik legjobban felszerelt, cochlearis implantátumok beültetésére is használható műtője. Ez, valamint a hozzá kapcsolódó infrastruktúra is magyarázza, hogy miért vagyunk képesek a világ vezető implantátumgyártójával együttműködni. Olyan vizsgálatokat és beavatkozásokat is el tudunk végezni, amilyeneket a világon csak nagyon kevés helyen lehetséges. A Cochlear cégnél született meg ezeknek az implantátumoknak az eredeti ötlete, nagyszerű alapokat hoztak létre, amelyekre építhettünk. Egyre erősödő együttműködésünknek köszönhetően már nemcsak az orvostudományi területen, hanem az elektrofiziológiai eszközfejlesztésben is hatékonyan tudunk együttműködni, ami kimagasló anyagtudományi kutatócsoportjainknak köszönhető. Az SZTE ebben a projektben is azt bizonyítja, hogy egy igen nagy skálán, bármilyen területen tud újat mutatni – húzta alá Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com