Tesztelés alatt az influenzaoltást kiváltó mikrotűs bőrtapasz

0

Már klinikai vizsgálatban tesztelik a MIMIX mikrotűs bőrtapaszt, mely alkalmas lehet az injekciós tűvel történő beadás kiváltására – számol be az otszonline.hu. 

Egy igazi garázscég felemelkedéséről szól a Vaxess Technologies legújabb bejelentése az idáig igen jó eredményeket mutató fázis I. klinikai vizsgálatukról, amelyben egy bőrre helyezhető tapasszal váltották ki az injekciós tűvel beadandó influenza oltást.

A történet 2011-ben kezdődött, amikor négy végzős harvardi diák, Michael Schrader, Livio Valenti, Kathryn Kosuda és Patrick Ho megalapította a Vaxess Technologies céget a Massachusetts államban található Cambridge-ben. A garázscég egyetlen termék fejlesztésére összpontosított, amely a Tufts University két professzora, Fiorenzo Omenetto és David Kaplan által kifejlesztett technológián alapul. Ennek lényege, hogy a természetes selyemből kivont fibroin szálak belsejében oly módon stabilizálnak oltóanyagokat, hogy azok hűtés nélkül szállíthatók és tárolhatók, ráadásul a vakcina beadásához nem kell injekciós tű, hanem egy bőrtapasz is elegendő.

Itt jön a következő érdekesség, mivel a MIMIX névre keresztelt bőrtapaszt nem kell hosszú időn át a bőrfelületen hagyni, elég mindössze pár percre felhelyezni. Ez a rövid idő már bőven elég ahhoz, hogy a tapasz belső oldalán elhelyezett mikrotűk a bőrbe fúródjanak, majd ott is maradjanak. Ezt követően az igen apró mikrotűk a késleltetett kibocsátású kapszulákhoz hasonlóan folyamatosan, előre „beprogramozott” időtartam szerint kezdik a szervezetbe juttatni az oltóanyagot. Így a szervezet nem egyetlen pillanatban kap egy nagy vakcinadózist, hanem az adagolás úgy képzelhető el, mintha hetekig vagy hónapokig folyamatos lenne. A MIMIX tapasz a gyártó szerint nem véletlenül kapta ezt a nevet, hanem azért, mert az influenza természetes fertőzési folyamatát, ütemét utánozza (mimikri), hiszen a tapasz az influenza antigént 1-2 hét alatt folyamatosan bocsátja ki – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com