Szondatáplálás hete – Életet menthet, életminőséget javíthat a szondatáplálás

0

A Szondatáplálás hetét idén 13. alkalommal február második hetében tartják a világ számos országában.

Miközben a táplálkozás biztosítja az élethez alapvetően szükséges energiát, csak Európában mintegy 33 millió ember küzd a betegséggel összefüggő alultápláltság problémájával. Sokuk számára egy-egy adott időszakban illetve egészségi állapotban a táplálásterápia, és ezen belül a szondatáplálás jelenti az életminőség-javulás esélyét. Az idén február 6-án kezdődő Szondatáplálás hete az információhiányból fakadó előítéletek feloldására, a témával kapcsolatos ismereteink bővítésére is alkalmat ad.

Táplálkozás és táplálás: az élethez kapcsol 

Egészségügyi állapotunk szorosan összefügg a szervezetbe jutó táplálék minőségével és mennyiségével.  Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek lekűzdéséhez, a regeneráción átvezető teljes felépüléshez, megfelelő tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek. 

Sajnos, azonban nagyon sok betegség velejárója a táplálékbeviteli nehézségekből adódó alultápláltság: a probléma Európában mintegy 33 millió embert sújt. Az érintettek számára a táplálásterápia orvosi elrendelése biztosíthatja az életminőség javításának lehetőségét, a kórházi tartózkodás helyett a megszokott otthoni, családi környezetben történő felépülést. 

A megfelelő táplálás és tápláltság nemcsak egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.

Táplálás és gondoskodás másként 

Ősidők óta tisztában vagyunk vele, hogy a beteg embert a felépülés érdekében táplálni kell. Ösztöneinkből fakad az “egyél legalább néhány kanál levest” hozzáállás éppúgy, mint az aggodalom, ha egy családtagnál a nátha átmenetileg az étvágyat is lecsökkenti. Komolyabb betegség esetén a tápanyagbevitel és a gyógyulás összefüggése még szorosabb lehet. Különösen olyan helyzetekben, amikor – bár a tápanyagszükséglet megnő – az egészségi állapot hetekre, hónapokra megnehezíti a megfelelő táplálkozást.

Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon étkezzen, vagy elegendő ételt elfogyasszon, más megoldást kell keresni. Ilyen esetben az orvos a kezelés részeként speciális táplálásterápiát rendel el. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek (tápszerek) ugyanis tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, amelyekre a betegeknek szükségük van 

Súlyosabb állapotokban, például agyvérzés (stroke) vagy daganatos betegség esetén a páciens képtelen lehet a nyelésre. Ilyenkor a szondatáplálás a megoldás. Szondatáplálás során a beteg gyomrába egy vékony, puha szilikoncsövet vezetnek le, amelyen keresztül biztonságosan és kontrolláltan vihető be a speciális táplálék, amely kis térfogatban és optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat és energiát.   

Kezdeti ellenérzések után könnyebbé váló mindennapok 

Az otthonukban szondatáplált betegnek komplex segítségre van szüksége. Ennek biztosítására jött létre 24 évvel ezelőtt az országos lefedettségű Nutricia Otthonápoló Szolgálat.  A szakápolás a Nutricia térítésmentes szolgáltatása, melyet minden szondatáplált beteg részére biztosít. Az ellátást akkor is igénybe veheti a beteg, ha más otthonápoló szolgálat is gondozza, vagy hospice ellátásban részesül. 

Évente 1500 körüli az új felnőtt betegek száma, akik mellett körülbelül 120 gyermek is bekapcsolódik az ellátásba. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolói csapat évente közel 6000 vizitet teljesít a betegek otthonában. Az ellátott betegek nyelési zavarainak hátterében főként daganatos, idegrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedések állnak. A változatos betegségtípusok kapcsán magas színvonalú szakmai kapcsolatot ápolnak az ország csaknem összes kórházával, klinikájával. 

Bővebb információ : http://www.szondataplalas.hu/szondataplalashete-2023

Forrás: szondataplalas.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com