Mit kell tudnunk a szívkoszorúér-betegségről?

0

A szívkoszorúér-betegség (CAD) akkor alakul ki, amikor a szívkoszorú-artériák túlzottan beszűkülnek vagy az érfalon koleszterinlerakódásból elzáródás alakul ki. A szívkoszorú-artériák látják el a szívet oxigénnel és vérrel.

A szívkoszorú-betegség (CAD) jellemzően akkor lép fel, amikor koleszterin épül be az érfalba és emiatt plakkok fejlődnek ki. Ezek a plakkok beszűkítik az artériákat, korlátozzák a szívbe eljutó vér mennyiségét vagy gyulladást is kialakíthatnak a szívben és meg is keményedik miattuk a véredények fala. A vérrög akár meg is akadályozhatja a véráramlást, aminek súlyos következménye van.

A szívkoszorú-artériák a véredényhálózatnak azok a verőerei, amelyek a szív felületét veszik körbe és oxigénnel látják el azt. Ha ezek az artériák beszűkülnek, akkor a szív nem kap elegendő oxigéndús vért, és ez különösen a fizikai aktivitás során érzékelhető.

A CAD akár szívinfarktust is okozhat. Az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja szerint ez a leggyakoribb megbetegedés az Egyesült Államokban, és több mint 655 ezren halnak bele évente.

A szívkoszorú-betegség megelőzése

A vér koleszterinszintjének rendszeres ellenőrzésével csökkenteni lehet a CAD kockázatát. A vér koleszterinszintjének egészséges tartományban tartásában az alábbi életmódtanácsok segítenek:

– megfelelő fizikai aktivitás,

– korlátozott alkoholfogyasztás,

– a dohányzás mellőzése,

– korlátozott mennyiségű cukrot, sót és telített zsírt tartalmazó étrend, tehát a megfelelő testsúly tartása.

Akiknek már szívkoszorúér-betegsége van, azoknak fokozottan be kell tartaniuk a fenti tanácsokat és az orvos előírásait.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com