„Felfedező az egészségről” – A robotsebészetről a Kossuth Rádióban

0

Január 21-én volt egy éve, hogy az első magyarországi robotsebészeti műtétet elvégezték az Országos Onkológiai Intézetben, nemsokkal később jött a következő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. Mindkét intézményben több mint kétszáz, elsősorban daganatsebészeti beavatkozást tudtak ezzel a módszerrel végrehajtani. A szakemberek nagy előrelépésnek nevezik a robotsebészet hazai beindulását, miután Magyarország a minimál-invazív daganatsebészetben több éves lemaradásban volt – írja a Pécsi Tudományegyetem. 

A robotsebészet a minimál-invazív sebészet továbbfejlesztett változata. A minimál-invazív sebészetet kulcslyuksebészetnek is hívják, laparoszkópos technikával végzik, amikor kis metszéseket ejt a sebész a testen és apró lyukakon keresztül hatol be a szervezetbe. Ezt a robotsebészet úgy fejlesztette tovább, hogy itt nem a beteg mellett állva manipulálja a laparoszkópos csatornákban lévő munkaeszközöket a sebész, hanem a betegtől kissé távolabb, egy konzol előtt ülve. Egy háromdimenziós képernyőn keresztül, 10-14-szeres nagyításban látja a műtendő területet, és onnan irányítja a folyamatot. Nem a robot operál tehát, hanem a sebész, egy kézremegést kiszűrő technikával vezérli a robotkarokat, hogy merre mozogjanak, mely területeket távolítsák el.

Tavaly májustól a Semmelweis Egyetem, szeptembertől pedig a Pécsi Tudományegyetem is gazdagodott egy-egy Da Vinci robottal. A technológia legfőbb hozadéka, hogy a sebészek precízebben, pontosabban tudnak operálni, ezáltal nemcsak a funkcionális eredmények lesznek jobbak, de kevesebb ideig tart a betegek rehabilitációja és felépülése, továbbá rövidül kórházi tartózkodási idejük is. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Janus Pannonius Klinikai Tömbjében, a robotsebészeti műtőben, dr. Papp András, a pécsi Robotsebészeti Munkacsoport vezetője, a Sebészeti Klinika egyetemi docense mutatta be a robot működését.

A műsorban a két, robotsebészeti technikával műtött beteg mellett megszólalnak a Robotsebészeti Munkacsoport tagjai is: dr. Somogyvári Krisztina, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa, aki nemcsak az ország első női konzolsebésze, de az első hazai fül-orr-gégészeti robotsebészeti beavatkozás „szerzője” is, dr. Szalai Gábor, a Sebészeti Klinika mellkassebészeti osztályának egyetemi adjunktusa, dr. Farkas Bálint, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, és dr. Bányai Dániel, az Urológiai Klinika egyetemi adjunktusa.

A műsor itt hallgatható vissza: mediaklikk.hu

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com