Először töltöttek fel blokkláncra egy magyar manuálterápiás eljárást

0

Először töltöttek fel blokkláncra egy magyar manuálterápiás eljárást – tájékoztatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az MTI-t.

Azt írták, az internet adta korlátlan hozzáférésnek köszönhetően a magyar kis- és középvállalkozói szektor is kezdi felfedezni a blokkláncalapú megoldásokat, amelyek azonnali lehetőséget adnak annak bizonyítására, hogy az adott eljárás kinek a szellemi terméke.

A blokklánc egy digitális rekordokból (blokkokból, bejegyzésekből) álló lista, amelynek minden eleme titkosítva van a tranzakcióknál. Miután egy rekordot ellenőriztek, bekerül a láncba, és többé már nem lehet kitörölni vagy módosítani. Ennek a technológiának a segítségével biztonságosan kezelhető a hálózatokban megosztott információ.

A Mozgásklinika terápiás koncepcióját, az úgynevezett Mozgáspiramist bemutatva közölték, ez az első blokkláncra feltöltött magyar manuálterápiás megoldás, az emberi testre jellemző mozgáshibák gyógyításának, rehabilitációjának törvényszerűségeit, hatásmechanizmusait foglalja össze. Egyúttal épít a gyógytornász szakterületben rejlő innovációs, üzleti és tudásmegosztási lehetőségekre.

Szentiványi Rita gyógytornász és manuálterapeuta több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatát összegezve alkotta meg a Mozgáspiramist.

Az SZTNH közleménye szerint a Mozgáspiramis koncepcióját elsőként blokkláncra töltötték fel, ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuálterápiás új szellemi termék a virtuális térben. Természetesen cél, hogy a Mozgáspiramis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is védetté váljon, ez azonban hosszabb folyamat eredménye lesz – írták.

Idézik a közleményben Pomázi Gyulát, az SZTNH elnökét, aki a jövő egyik nagy kihívásának nevezte, hogy a blokklánc-megoldásokat hogyan lehet integrálni a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelembe.

A hivatal megemlíti, hogy innováció tekintetében a hadi-, az autó-, illetve az egészségipar a húzóágazat. Az egészségipari szabadalmakat száma az elmúlt években jelentősen nőtt Magyarországon; tavalyi adatok alapján (a nemzeti, illetve hatályosított európai szabadalmakat összesítve) körülbelül 35 ezer érvényes szabadalom van.

Évek óta a gyógyszeriparból érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához: jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető ehhez az iparághoz – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com