Számos fényvédő tartalmaz karcinogén anyagot, nem mindegy, hogy melyiket használjuk

0

Gyógyszerészek szerint számos fényvédő készítmény magas koncentrációban tartalmaz karcinogén anyagot. Az amerikai, ISO 17025 tanúsítvánnyal rendelkező online gyógyszertár, a Valisure a héten keresettel fordult az FDA-hoz, hogy vonja vissza 40 féle fényvédő- és napozás utáni készítmény engedélyét, mert magas koncentrációban tartalmaznak benzént – írja az otszonline.hu. 

A fényvédők környezeti hatása

A fényvédőkben lévő vegyi anyagok az élet más területein is károsak: már évekkel ezelőtt igazolták, hogy károsítják a tenger élővilágát, ezen belül is elsősorban a korallokat. A lehetséges káros anyagok pl.: oxibenzon (UV abszorber, UV-90), benzophenon-1, benzophenon-8, OD-PABA, 4-metilbenzilidén kámfor, 3-benzilidén kámfor, nano-titanium-dioxid, nano-cink-oxid, octinoxát, octocrylén, stb. Ez év elején a National Academies of Sciences, Engineering and Medicine külön bizottságot hozott létre a lehetséges környezeti veszélyek vizsgálatára, többek között a fényvédők használatának korlátozására.

Napvédelemre szükség van

A védelemnek nem a napolaj (naptej, napozó krém, stb.) az egyetlen módja. Az American Academy of Dermatology által megkérdezett 1000 ember egyharmadának még arról sem volt fogalma, hogy az árnyék csökkenti a napfény jelentette kockázatot. A fiatalabbak pedig kevésbé értették meg, hogy a napozás összefüggésben van a bőrrák kialakulásával. Az 1996 után születettek (Generation Z) és az 1981 és 1996 között született „ezredfordulósok” (Generation Y) több mint a fele úgy tartja, hogy az alaplebarnulás („tan”) megvéd a leégés és 71%-uk szerint a bőrrák ellen is, holott hosszú ideje folyik arról a tájékoztatás, hogy a bőr melanoma többségének kialakulásában szerepet játszik a napsugár-expozíció.

Az megkérdezettek túlnyomó része (97%) fontosnak tartja a napsugarak elleni védelmet: 85%-uk megérti, hogy a túlzott napozás árt a bőrnek, 66%-uk belátja, hogy fiatalabb korban jobban kellett volna védenie bőrét. A tájékozottsági arány azonban meredeken zuhan, ha a napsugárzás és a bőrrák közötti összefüggésre terelődik a szó: a Z generáció 42% nem ismeri a kettő közti kapcsolatot, az „ezredfordulósok” csak valamivel tájékozottabbak (37%),  pedig az is régóta ismert, hogy 15 és 20 éves kor között elszenvedett 5-szöri hólyagos leégés 80%-kal növeli a melanoma kockázatát.

Teljes tartalom az Orvostovábbképző Szemle Online oldalán érhető el.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com