Orvos nélkül mit sem ér az okoseszköz

0

Somogyban is egyre többen szánják rá magukat, hogy beszerezzenek okos egészségügyi eszközöket, mobiltelefonnal, orvossal kapcsolatot tartani képes pulzus-, vérnyomás-, vércukormérőt, de akár EKG készüléket is, mert ezekkel látják biztosítottnak egészségük megőrzését. Noha a somogyi orvosok is örülnek a technológia ilyetén fejlődésének, azért látják annak árnyoldalait is – írja a sonline.hu.

Ismerünk már nem egy olyan somogyi történetet, amikor okoseszköz jelezte használójának, valami nincs rendben az egészségével: például az okosóra pitvarfibrillációt jelzett gazdája csuklóján, s mivel ehhez makacsul tartotta magát az eszköz, ahányszor visszakerült gazdája csuklójára, orvosi vizsgálatok után ma már beavatkozásra vár a férfi. Szóval időben orvoshoz fordulva ezen eszközök segítségével a nagyobb baj is elkerülhető. Könnyen gondolhatjuk tehát, egy új, biztonságosabb világ köszönt ránk. Ajtay Zénó klinikavezető, kardiológus azért árnyalja az okoseszközökről kialakult pozitív képet.
– Tényleg jó, hogy egyre inkább elterjednek ezek az eszközök – kezdte Ajtay Zénó. – De megfelelő orvosi támogatás, ellenőrzés nélkül ez félreértéseket is okozhat. Mert a modern eszközök előállítanak egy csomó adatot, de azok értékeléséhez, esetleg a további lépések megtételéhez bizony gyakran szakemberre van szükség.

A kardiológus természetesen elismeri, hogy az ilyen típusú eszközöké a jövő, még ha jelen pillanatban nem is annyira elterjedt használatuk. Mégis a technológia fejlődése már most messze megelőzte az egészségügyi ellátórendszert véleménye szerint. Ez utóbbi nem minden esetben van felkészülve a beteg által okoseszközök segítségével előállított adatok értékelésére.

– Az orvosszakmába még nem épült be megfelelő mértékben az így kapott információkkal való többletmunka – folytatta Ajtay Zénó. – Magam is naponta több e-mailt kapok a betegeim által küldött adatokkal. Mindig ellenőrzöm ezeket, ha nincs gond, nincs tennivaló sem. Ha viszont olyat látok, ami orvosi beavatkozást igényel, berendelem a beteget további vizsgálatra. De a jövő egy olyan egészségügyi ellátórendszeré, ahol ezrek továbbítják majd ezeket az adatokat nap mint nap egy klinikára, vagy rendelőbe, ahol orvosok értékelik az adatokat, és teszik meg a megfelelő lépéseket. Itt még azért nem tartunk.

Ajtay Zénó szerint az okos­eszközök terjedését rendre meglovagolják azok is, akik azonnali gyógyulást kínálnak, valójában haszontalan, esetleg káros eszközeik segítségével. Így a laikus vásárlónak nehéz felelősen dönteni arról, milyen eszközt és hogyan használjon. Ezért is gondolja a kardiológus úgy, hogy elsősorban az orvosok által javasolt eszközöket kellene használni. Már ha az orvos tud, és akar ilyet ajánlani.

További tartalomért kattintson a Sonline oldalára.

Forrás: sonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com