Elkészült az ELISA-elven nyugvó első SARS-CoV-2-antitest-teszt

1

Elkészült az az enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálaton (ELISA) nyugvó teszt, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen, írja a medrxiv.org cikkére hivatkozva a pharmaonline.hu.

USA-beli kutatók, Florian Krammer vezetésével New-York-ban az Icahn School of Medicine-ben egy olyan enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálatot (ELISA) fejlesztettek ki, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen.

A korábbi tesztek PCR-alapúak, az új ELISA-elven nyugvó

A jelenleg használatos tesztek polimeráz-láncreakción (polymerase chain reaction; PCR) alapulva működnek, és csak az aktív betegség felismerésére képesek, azaz csak azt a fázist képesek azonosítani, ami a vírusok szervezetbeni szaporodásával jellemezhető.

Ezzel szemben, az ELISA típusú szerológiai teszt az antitestek színreakción alapuló kimutatásán alapul. Azaz, azonosíthatók azok a személyek, akiknél a fertőzés már lezajlott, és akikre nézve a jövőben nem veszélyes a SARS-CoV-2, illetve akik nem terjeszt(het)ik azt. Ennek értelmében az ELISA-teszt lehetőséget kínál a lakosság immunstátuszának a meghatározására.

A lakosság immunstátuszának a meghatározása segíthetne annak az eldöntésében, hogy mikortól nyissák meg újra a nyilvános eseményeket, vagy éppen kik azok az orvosok és ápolók, akik kockázatmentesen részt vehetnek az új típusú koronavírussal érintett betegek ápolásában.

Gazdasági szempontból nézve a fertőzésen átesettek lennének azok a személyek, akik aktív bevonásával „újraindítható” lenne a gazdaság. Továbbá, a fertőzésen átesett személyek széruma az aktív fertőzéssel küzdők kezelésére is alkalmas lehetne. Ilyen irányú próbálkozások egyébként már történtek. Kínából már elküldték Olaszországba azokat a szérummintákat, amiket CoVid-fertőzésen átesett betegekből nyertek ki.

A teljes tartalomért kattintson a PharmaOnline oldalára.

Forrás: PharmaOnline

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com