3D nyomtatással személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem kutatói

0

A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának és 3D Központjának kutatói. A szuperpirulákat elsőként a klinikákon vetnék be, de a távolabbi jövőben a patikákban is külön, nekünk gyártott gyógyszereket kaphatunkírja a Pécsi Tudományegyetem.

„A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok léteznek. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával összesen mintegy háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymással” – mondja dr. Pál Szilárd, a PTE Gyógyszerésztudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója.

Az intézet kutatói által kidolgozott új megoldás akár 10 különböző hatóanyag kombinálását is lehetővé teszi. A módszer lényege a tabletták szerkezetében keresendő. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, így nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Egy 3D nyomtatott tabletta akár 5-6 hagyományos gyógyszert is kiválthat. Miután a tabletták szerkezete révén nem csak a hatóanyagok kombinációját, hanem azok felszívódásának gyorsaságát is lehetséges szabályozni, speciálisan személyre szabott gyógyszerek készíthetők helyben a klinikákon, a kórházakban fekvő betegek részére.

Az ma is megszokott, hogy egyes szereket egyénileg készítenek el a patikákban a betegek részére, ennek mintájára akár az is elképzelhető lehet pár évtizeden belül, hogy miután a páciens beviszi a receptet, helyben kinyomtatják neki a gyógyszerét.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com