A fehérbor fokozza a melanoma kockázatát

0

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című lapban közzétett vizsgálat szerint a fehérbor fogyasztása növeli a melanoma előfordulásának esélyét – írja az Orvostovábbképző Szemle. 

A vizsgálatot vezető Eunyoung Cho, a Brown Egyetem dermatológus és epidemiológus professzora emlékeztet arra, hogy bár a statisztikai adatokat szerint a melanoma ritkább más bőrdaganatoknál – például a bazálsejtes carcinománál −, halálozása mégis sokkal magasabb. Az American Cancer Society adatai szerint a melanoma várhatóan több mint 10 ezer beteg halálát okozza az Egyesült Államokban 2016-ban.

Az ultraibolya sugárzást eddig is a melanomák klasszikus kockázati tényezőjének tekintették. E rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának kockázatát növeli a terhelő családi anamnézis, a világos bőrszín, a szeplősség, a szőke haj, a nagyszámú anyajegyek és az immunrendszer gyengülése. Most úgy tűnik azonban, hogy a rizikófaktorok listája újabb taggal bővül, mégpedig a fehérborral.

Az alkohol egy sor tumortípus igazolt kockázati tényezője, ilyen például a fej-nyaki rák, a májrák, az emlőrák és a nyelőcsőrák.

Cho és munkatársai három nagy vizsgálat (összesen 210 252 beteg) adatait elemezték arra keresve a választ, lehet-e összefüggés az alkoholfogyasztás és a melanoma kockázata között.

A teljes tartalomért kattintson OTSZ Online oldalára.

Forrás: OTSZ Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com