Agyvérzés diétás megelőzése – Mediterrán vagy DASH diéta?

16

Nemcsak gyógyszerekkel lehet leszorítani a vérnyomást és ezzel az agyi katasztrófa veszélyét, hanem a népszerű mediterrán étrend vagy a vérnyomáscsökkentő DASH diéta fogyasztásával is. Az American Heart Association hatalmas mozgalmat indított az agyvérzés diétás megelőzésére – írja az Orvostovábbképző Szemle. 

Az American Heart Association és az American Stroke Association 2014 decemberében nyilvánosságra hozott irányelveit a Stroke közölte. Hangsúlyozza a közlemény, hogy az agyi katasztrófa 90%-ban a rossz életvitel és a magas vérnyomás következménye. A dohányzás is fontos kockázati tényező. Azok a nők, akiknek aurával kezdődő migrénes rohamaik vannak, feltétlenül hagyják abba a dohányzást, mert számunkra ez különösen veszélyes.

Étkezzenek a mediterrán vagy a DASH diéta szerint: mindkettőnek a leírása számos helyen megtalálható. Ha súlytöbbletük van, igyekezzenek attól megszabadulni. Csökkentsék a só és a legújabb adatok szerint a cukor fogyasztását. Ha kezelőorvosuk gyógyszer adását javasolja, azt ne felejtsék el mindig pontosan bevenni, mert a gyógyszer hatása csak terápiahűséggel biztosítható – olvasható a cikkben.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: otszonline.hu

16 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com