Felszívódó stentek – 4. generációs forradalom az intervenciós kardiológiában

5

Az elmúlt pár évtizedben a stentek alkalmazása technológiai bravúrt jelentett a kardiológiai betegek ellátásában. A tudomány hihetetlen ütemű fejlődésének köszönhetően ma már azonban létezik egy olyan speciális eszköz is – melyet Bioresorbable Vascular Scaffoldnak (BVS) nevezünk –, mely eltűnik, felszívódik az érből, a beavatkozást követően visszaáll az érfal integritása, ezzel együtt helyreáll az érfal motilitása is – mondta a MedicalOnlinenak adott interjúban dr. Major László, az MH EK kardiológiai osztályán működő hemodinamikai laboratórium vezetője. A világon eddig 60 országban több mint 62 000 Absorb stentet ültettek be.

– Melyek a BVS klinikai előnyei?

Ha a betegeket jól válogatják ki, jól látják el, jól utókezelik, fölszívódik bennük a stent, és akkor ezeknél a betegeknél a recurrens angina még a legjobb gyógyszerbevonatú stentekének is csak alig több mint a fele, akár három-, akár ötéves távlatban. Ez minden eddiginél kisebb rekurrens angina ráta. Azt tudni kell, hogy a világon eddig 60 országban több mint 62 000 Absorb stentet ültettek be, és már 5 éves optikai koherencia tomográfiás (OCT) utánkövetéses eredményeink is vannak.

Másik előnye az Absorbnak, hogy ha a betegnél később mégis bypass műtét válik szükségessé, akkor azt olyan éren lehet elvégezni, amelyben nincs fémstent, ami miatt endarterectomiát kellene végezni. A BVS harmadik klinikai előnye, hogy lehetővé teszi jó minőségű coronaria-CT vagy szív-MRI elvégzését. Egy hagyományos stent ugyanakkor mind a két metodikával „virít”, és műterméket okoz – olvasható a cikkben.

A teljes tartalom innen érhető el.

Forrás: medicalonline.hu

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com