Miért szükséges a napszemüveg?

0

A fény természetének és a szem működésének ismerete nélkül nehezen érthető meg, hogyan segítik a napszemüveg-lencsék a látást, hogyan csökkentik a szem terhelését és hogyan védik meg a szemet a fény káros hatásaitól.

Sokat várunk el a szemünktől. Szemünket ─ testünk más területeivel ellentétben ─ az ébrenlét alatt folyamatosan használjuk, terheljük. A szükségesnél több fényre a szem védekező funkciókkal válaszol, amelyek egy idő után a szem túlterheléséhez vezetnek. A napszemüveg viselése ezt a túlterheltséget csökkenti, kiszűri a felesleges fényt és a zavaró csillogó fényhatásokat. A napszemüvegek védelmet nyújtanak a rendkívül veszélyes ultraibolya, röviden UV sugarak ellen is.

 A jó napszemüvegek a káros UV sugárzás legalább 99%-át kiszűrik. A  szem érzékenysége akár 50%-kal is nőhet, ha a napfény tartósan éri a retinában fényátalakító sejtekben (csapok és pálcikák) található rodopszint (magyarul: látóbíbort). A megfelelő napszemüveg napközben gátolja a felesleges és káros fény szembe jutását. Az emberek egyre több időt töltenek a szabadban, ahol nagyobb mennyiségű káros fénynek vannak kitéve.

Bár az emberek 80%-a tudatában van a napfény bőrt károsító hatásával (akár bőrrák okozója is lehet), csak 20% tudja, hogy a napfény a szemet is károsíthatja. Bőrünket sokkal elterjedtebben védjük krémekkel a napfény ellen, mint ahányan napszemüveget hordunk. A környezetszennyezés hatására az ózonréteg (a Föld atmoszférájának felső rétege) egyre csökken, ennek következtében több UV sugárzás éri a földfelszínt. A megnövekedett UV sugárzás növeli a bőrrák, immunrendszeri zavarok, szürke hályog és egyéb szemproblémák kockázatát.

A gyermekek esetében fokozottan szükséges a megfelelő védelem az UV sugarakkal szemben, mert 14 éves korukig háromszor érzékenyebbek az UV sugarak károsító hatására, mint a felnőttek.

Néhány fontos orvosi tény a gyermekeket érő napfény hatásairól:

  • A szemet ért károsodás összeadódik az idő elteltével. Minél hamarabb kezdődik a védekezés, annál jobb.
  • A mai gyerekek sokkal több UV sugárzásnak vannak kitéve, mint a korábbi generációk.
  • Az embert teljes életében érő UV sugárzás 50%-a 18 éves kor előtt következik be.
  • A fiatalkorban elszenvedett UV sugárzás kritikus a szem rákos betegségeinek kifejlődésénél. Ez a kockázat sokkal nagyobb, mint néhány leégés a nap hatására.
  • A három alapvető lépés, amivel védekezhetünk az UV sugarak ellen, ha napszemüveget és sapkát hordunk, illetve krémekkel védjük a bőrünket.

A napfény

A Napból érkező sugárzás számos különböző típusú sugarat tartalmaz, melyek közül néhány káros lehet. Mások azt befolyásolják, mennyire látunk jól és kényelmesen. Van látható fény, melyet szemünk érzékelni képes és vannak láthatatlan infravörös és ultraibolya (UV) sugarak. A jó minőségű napszemüveg lencse kiszűri a káros sugarakat és a látászavaró részét a fénynek, így maximálisan tiszta látást és biztonságot nyújt.

Kék fény

A kék fény a legrövidebb hullámhosszúságú a látható fény összetevői közül. A kék fény pontatlanul fókuszálódik a retinán amitől a kék képrészletek homályosabbak. Továbbá ezt a fényt könnyen szórja a pára és a por, amely homályos, vagy zavaros látást okozhat. A pára, köd, eső, havazás tovább erősítheti ezt a jelenséget. A napszemüvegek többsége erősen szűri a kék fényt, de teljes kiszűrésük nem ajánlott, mert ezzel eltorzulnak a színek (nem biztonságos pl. autóvezetés közben).


Infravörös fény

Az infravörös fény hőenergia. A napenergia fele infravörös sugárzás. Az infravörös sugarak általában nem jelentenek veszélyt a szemre, de az intenzív infravörös fény (pl. fűtőberendezések, radiátorok, nagyteljesítményű izzólámpák) kiszáríthatja a szemet és ez a szem kimerültségéhez vezet. A napszemüvegek kiszűrik az infravörös sugarakat. Különösen előnyös lehet ez kontaktlencsét viselő személyek esetében, mivel náluk nagyobb a szem kiszáradásának lehetősége.

Látható fény

A látható fény a napenergia látható része. A fehér fény piros, narancs, sárga, zöld, kék és lila színekből tevődik össze. A legkönnyebben látható színek a sárga és a zöld, míg a szem a vörös és kék színekre kevésbé érzékeny.
A legjobb napszemüveglencsék úgy alakítják át a színskálát, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítanak a színhűség, a képélesség és a kék és vörös fény csökkentése és a divat elvárásai között.


UV sugarak

Az UV sugárzás rövid hullámú, nagy energiát tartalmazó láthatatlan fény. Káros hatása lehet a szemre, akár azonnal, akár az évek során felhalmozódva. Az UV sugárzás a magas hegyekben és a nyitott, fényvisszaverő felszíneket tartalmazó vidékeken (homokos part, víztükör, hó) a legerősebb. Az UV sugárzás a nap közepén, dél körül a legerősebb.
Az UV sugarakat három csoportba soroljuk: UVA, UVB, UVC, melyek hullámhosszukban energiájukban és hatásukban különbözőek.

UVA

A szemre gyakorolt káros hatásának mértékét még tanulmányozzák. Az azonban bizonyított, hogy a bőrbe hatolva gyorsítja annak öregedését. Az ózonréteg csak kis részét nyeli el.

UVB

Ezek a sugarak felelősek bőrünk barnaságáért, de okozhatnak bőrrákot, égési sérüléseket is. A szemre károsak, kötőhártya gyulladást (a bőr leégéséhez hasonlóan), vagy szürke hályogot okozhat. Az ózonrétegben jelentős része felszívódik, de az ózonréteg fogyatkozásával veszélye folyamatosan növekszik.

UVC

A legveszélyesebb UV sugárzás típus. Szerencsére az ózonrétegben teljesen felszívódik és nem éri el a földfelszínt. (Az UVB sugárzást kiszűrő napszemüveg lencsék megvédenék a szemet az UVC sugárzástól is.)

 Forrás: ofotert.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com