Figyeljünk a tartásunkra!

2

Az ülőmunkát végezők mind szembesülnek azzal a problémával, hogy a hogyan üljenek helyesen az íróasztal vagy a számítógép előtt. A hosszas ülés ugyanis rossz hatással van a gerincre, melyet  még tovább fokoz az egy pontra koncentrált tekintet, a monitor használat. Ezekre a problémákra jelenthetnek megoldást az ülőpárnák és a labdás ülőalkalmatosságok.

Magyarországon minden 3 embernek, életkortól és nemtől függetlenül van, illetve volt már deréktáji fájdalma. A passzív ülés következtében, melyet az iskolai padszéktől az irodán keresztül egészen az otthoni kanapéig mindenhol gyakorolunk, porckorongunk elveszti rugalmasságát a csökkent anyagcsere miatt. Amikor a porckorong berepedezik, helyi derékfájdalmat érzünk, mely sokszor pár nap alatt szerencsére elmúlik.

Az idő elteltével azonban ez a fájdalom egyre gyakoribb lesz. Ahogy az anyagcsere egyre csökken, a repedések száma nő, majd a rostos gyűrű átszakad és kialakul a sérv. Innentől kezdődik az akut fájdalom, amikor már a porckorong belső kocsonyás magja elkezdi nyomni a gerincvelői idegek gyökereit. Ennek következménye a végtagba kisugárzó éles fájdalom, a mozgás korlátozottsága. Nem tudunk lehajolni, begörnyedni, illetve a napi szükségleteinket fájdalommentesen és maradéktalanul elvégezni. Továbbá károsodhatnak az alhas tájéki szerveink is, vizelettartási problémák, prosztatagondok, aranyér is kialakulhat.

Pihenéssel, masszázzsal, gyógytornával, úszással, és segédeszközökkel csökkenthetjük a fájdalmainkat, azonban az intenzív sportolás, főleg egyes sporttevékenységek gyakran károsabbak, mint hasznosak lehetnek. A derékfájdalom csökkentéséhez ajánlott sportágak: úszás (kifejezetten a hátúszás), kerékpározás, szobakerékpározás, gyaloglás vagy korcsolyázás. Nem ajánlott sportok: ütősportok, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, futás, extrémsportok.

Az alternatív lehetőségek segítségével megőrizhetjük porckorongjaink és vázrendszerünk egészségét a folytonos ülőmunka mellett. Testünk így megszokja a helyes testtartást, csökken a gerincoszlop terhelése, a hátizmaink és a belső csípőizmaink folyamatos mozgásban lehetnek. A folyamatos mozgás rendkívül fontos, hiszen erősítő, lazító hatással van izmainkra, gyorsítja az anyagcserét, javítja a vérellátást, és fokozza a koncentrálóképességet, ami teljesítményjavuláshoz vezethet. Ehhez nyújtanak segítséget a sport-, mozgásfejlesztő-, rehabilitációs és egészségmegőrző segédeszközök.

A kerek vagy egyensúlyozó ülőpárna elősegíti a helyes testtartást, javítja az egyensúlyérzéket, korrigálja a gerinc rossz tartását, segíti az egészséges hát megőrzését. Relaxációs, jóga valamint egyensúlyfejlesztő gyakorlatokhoz is ajánlott instabil eszköz. Az ék alakú ülőpárna lehetővé teszi a helyes ülőpozíciót, megakadályozza a deformitások kialakulását, de egyensúlyozó terápiás instabil eszközként is használatos a rehabilitációban és a sportban. A párnákat mobilan használhatjuk az irodában és a gépkocsiban egyaránt.

A gimnasztikai ülőlabdák önmagukban helyettesíthetnek egy irodai széket. Előnyük, hogy rajtuk csak helyes testtartással lehet ülni. Hanyag tartás esetén az egyensúlyi helyzet keresése közben megdolgoztatja a has, hát, és medence izmokat, a levegő töltet pedig tehermentesíti a gerincoszlopot.

A porckorongsérv (gerincsérv) kialakulásának megelőzésében a rendszeres sport, a mély hátizmokat erősítő gyógytorna, az ágy, pontosabban a matrac optimális kiválasztása, és a munkahelyi ergonómiai szabályok betartása is mind szerepet játszik.

A derékfájdalom nem ritkán komolyabb betegség tünete is lehet, ezért akut eseteknél forduljon orvoshoz!

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com