Tévhit, hogy az allergia az immunrendszer gyengesége

1

Allergiás reakciót sok minden kiválthat, például a növények pollene, az állati szőr, házipor-atka, ételek vagy egyes gyógyszerek. Az allergia civilizációs betegség lett, Európában és hazánkban már minden ötödik embert érint.

Az allergia tünetei nagyon hasonlítanak a megfázás tüneteire, ezrét nagyon fontos a betegség alapos kivizsgálása, majd a megfelelő kezelés kiválasztása. Az allergia tünetekén jelentkezhet tüsszögés, vízszerű orrfolyás, szem- és orrviszketés, torokkaparás, hallójárati viszketés, bőrviszketés, csalánkiütés, nehézlégzés, köhögés, fejfájás és fáradékonyság.

Az allergia egy hibás immunválasz, mely folyamat során gyulladásos reakció történik. Az allergiás reakciókért, bármi is a kiváltó ok, elsősorban a hisztamin felelős, mely hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel. Az allergiára való hajlamot a génjeinkben hordozzuk, kifejlődése a környezeti hatásoktól függ, a megbetegedéseknél erős családi halmozódást figyelhető meg. Nehezen jósolható meg, hogy mikor és milyen mennyiségű allergén fogja beindítani az allergiás folyamatot.

A leggyakoribb allergiás betegség az allergiás rhinitis, köznyelven a szénanátha. Az egész éven át tartó, folyamatosan fennálló szénanáthát a házi por, állati szőr, penészgomba és különböző kémiai anyagok okozzák, melyek kiiktatása meglehetősen nehéz. A pollenszezonhoz kötött, szezonális szénanátha időszaka márciustól szeptemberig is eltart. Márciustól megkezdődik a mogyoró, éger, juhár, nyár és fűzfa virágzása, mely a nyár folyamán kiegészül a fűfélék, rozs, búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van.

Az allergiát meggyógyítani nem lehet, csak a tüneteket lehet enyhíteni. Az élelmiszer vagy foglalkozási allergének elkerülése valamivel egyszerűbb, mint a házipor-atka eltávolítása, mellyel csak csökkenteni lehet a levegőben terjedő atkaürüléket. Mivel a betegséget okozó allergéneket szinte lehetetlen elkerülni, a cél a tünetek megszűntetése a lehető legkisebb gyógyszermennyiséggel.

A gyógyszeres kezelést antihisztaminok, orrspray-k, szemcseppek, szteroidok és hörgőtágítók jelentik. Az antihisztaminok képesek a hisztamin kiáltotta tüneteket hatékonyan meggátolni, enyhe gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így használatuk előnyös a nyálkahártya-károsodás megelőzésére.

 

 

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com