Egy új tanulmány szerint az időkorlátozott étkezés (TRE) nem javítja a metabolikus vagy kardiovaszkuláris egészséget, viszont befolyásolja a cirkadián ritmust – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.
A testsúly szabályozására népszerűvé vált időkorlátozott étkezés (TRE) egyfajta időszakos böjt, amelynek során az egyén napi 10 órára vagy annál rövidebb időtartamra korlátozza táplálékbevitelét, és legalább 14 órán át böjtöl.
Korábbi kutatások arra utaltak, hogy a TRE javíthatja a glükózkoncentrációt, az inzulinrezisztenciát, a lipidkoncentrációt és a vérnyomást (BP), valamint csökkentheti a testsúlyt és a testzsírt. Az eredmények „ellentmondásosak”, és nem világos, hogy az anyagcsere javulása a napi étkezés meghatározott időkre való korlátozásának, a kalóriabevitel csökkentésének vagy a kettő kombinációjának eredménye-e. A TRE hatásait elemző korábbi vizsgálatok nem követték az energiafelvételt vagy más potenciális zavaró tényezőket.
Olga Pivovarova-Ramich (Charité-Universitätsmedizin Berlin) és munkatársai a ChronoFast vizsgálat keretében azt szerették volna megtudni, hogy javítja-e az inzulinérzékenységet és a kardiometabolikus egészséget a pontosan szabályozott kalóriabevitel, étrendi összetétel és fizikai aktivitás mellett végzett 8 órás étkezési időtartamra korlátozódó TRE.
A résztvevők két különböző TRE-ütemtervet követtek: a korai TRE-t (eTRE) során reggel 8 és délután 4 óra között, a késői TRE-t (lTRE) során pedig délután 1 és este 9 óra között étkeztek.
A Science Translational Medicine-ben online megjelent tanulmány (https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adv6787) szerint a kalóriabevitel korlátozása elengedhetetlen ahhoz, hogy a TRE metabolikus javulást eredményezzen, ugyanis annak ellenére, hogy A TRE megváltoztatja a cirkadián ritmust,
a tervezett izokalorikus környezetben sem az eTRE, sem az lTRE nem javította sem az inzulinérzékenységet sem más kardiometabolikus paramétert.
A vizsgálók nem találtak különbséget az inzulinérzékenységben a beavatkozások között vagy azok belül, és klinikailag jelentős különbség sem volt a 24 órás glükóz-, lipid-, gyulladásos és oxidatív stressz markerekben a beavatkozások között vagy azok belül. Egyik beavatkozás sem befolyásolta a szisztolés és diasztolés vérnyomást, a teljes koleszterinszintet, az LDL- koleszterinszintet vagy a trigliceridkoncentrációt.
„A korábbi tanulmányokban leírt kedvező kardiometabolikus hatások oka nem az étkezési idő rövidülése, hanem a TRE által mediált kalóriabevitel-korlátozás lehet” – írták a szerzők.
Forrás: otszonline.hu